Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2021 17:47 - БОГ Е ЛЮБОВ - 11.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2372 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Гневът на Господ – част 2

В част 1 споменахме, че Божията защита е като ограда около нас. Бог желае да ни защитава и да се грижи за нас, но ако отказваме да се покаем и съзнателно си вършим нечестиви неща, накрая Той е поставен в положение, при което повече не може да ни защитава. Тогава Сатана ни обвинява пред Бога и изисква правото да ни притежава. Бог не иска да предаде децата Си, но в крайна сметка Сатана поема контрол над живота ни. Тази дълбока скръб и мъка, причинени от нашето непокорство, са Божият гняв.

Ето още един пример, когато хората сами причиняват пролом на защитната си ограда: Но когато стигнаха до хармана на Нахон, Оза простря ръката си към Божия ковчег и го хвана, защото воловете се препънаха. И гневът на Господа пламна против Оза, и Бог го уби за непочтителността; и той умря там при Божия ковчег. И Давид се наскърби, защото Господ беше направил пролом върху Оза; и нарече онова място Фарес-Оза, както се нарича и до днес. 2 Царе 6:6-8. (Версия на крал Яков)

Когато четем този текст отделно от контекста, си казваме: Каква несправедливост – Оза искаше да задържи ковчега да не падне, а Бог го погуби. Но да изследваме историята: Оза действал по начин, който знаел, че не е правилен. Ето какво се казва във  2 Царе 6:3-4 И те качиха Божия ковчег на нова кола и го изнесоха от къщата на Авинадав, която беше на хълма; а Оза и Ахио, синовете на Авинадав, караха колата. Така те го изнесоха от къщата на Авинадав, като съпровождаха Божия ковчег, и Ахио вървеше пред ковчега. Правилният начин за пренасяне на ковчега бил не да се слага в кола, а да го носят свещениците: В онова време Господ отдели Левиевото племе, за да носи ковчега на Господния завет, за да стои пред Господа… и да благославя в името Му и до днес. Второз.10:8

И заповядаха на народа, като казаха: Когато видите ковчега на завета на Господа свещениците левити да го носят, тогава да потеглите от мястото си и да вървите след него. Исус Навин 3:3 Проблемът с поставянето на ковчега върху каруца с волове довел до разбиване на защитата на Оза. Но той не е бил сам, с него е бил и брат му Ахио. Забележете, че Оза е посочен пръв в списъка с двамата Авинадавови синове, но по-младият брат Ахио води ковчега вместо по-големия си брат. Бил ли е Оза изпълнен с ревността на роднинско съперничество? Имал ли е омраза към брат си? Очевидно в сърцето на Оза е имало недоволство, което причинило премахването на защитата. Поставил се в позиция, в  която не би могъл да бъде защитен. Духът на Господ трябва да е скърбял за Оза, но той  избрал бунтовен път; Господ трябвало да се отдръпне и да уважи неговия избор. Не Бог бил този, който поразил Оза със собствената си ръка, а бунтът на Оза причинил пролом в защитата му.

Като четете как виждате Божия характер? Като един изгарящ гняв, който поразява  Оза, или виждате един нежен скърбящ Баща, Който най-накрая се съгласява да се подпише под избора на Оза да следва на бунтовния си път и да възприеме духа на Сатана?

Нашият небесен Баща е позволил различни варианти на смисъла, за да предостави огледало в душите ни, така че да можем да решим за себе си какъв характер виждаме в текста. Какво виждаме според собствения си характер: една импулсивна, гневна личност, която събаря на земята онези, които правят грешки? Или виждаме един наскърбен Баща, принуден да приеме решението на Оза, предавайки го на неговия законен господар – унищожителя?

И ще докарам върху вас меч, който ще извърши отмъщение за завета, и когато се съберете в градовете си, ще изпратя между вас мор; и ще бъдете предадени в ръката на врага. Лев. 26:25

На много места в Писанието четем, че гневът на Господ се е разпалил и меч, глад и мор падали върху народа. Както ни казва горният текст, хората се предават в ръцете на врага. Разпаленият гняв е ужасната скръб, която претърпява нашият Баща, когато заблудените Му деца продължават да се бунтуват, нарушавайки Неговите заповеди, предназначени за тяхна защита.

Ще слушаме ли внимателно гласа на нашия Баща днес?

Да не си правите идоли или кумири, да не си издигате стълбове и да не поставяте в земята си камък с изображения, за да му се покланяте, защото Аз съм ГОСПОД, вашият Бог. Да пазите съботите Ми и да почитате светилището Ми. Аз съм ГОСПОД. Ако ходите по наредбите Ми и пазите заповедите Ми, и ги вършите, тогава ще дам дъждовете ви на времето им и земята ще даде реколтата си, и полските дървета ще дадат плода си. Вършитбата ви ще трае до гроздобер, а гроздоберът ще трае до сеитба; и ще ядете хляба си до насита и ще живеете безопасно в земята си. И Аз ще дам мир на земята, ще си лягате и никой няма да ви плаши. Ще изтребя злите зверове от земята и меч няма да мине през земята ви. Лев. 26:1-6

Ако с радост се покоряваме на Божиите заповеди и избираме да вярваме, че нашият Баща желае да ни благославя, тогава можем да се насладим на защитата на Господните ангели: Който обитава под закрилата на Всевишния, той ще живее под сянката на Всемогъщия. Ще казвам на ГОСПОДА: Ти си моето прибежище и моята крепост, моят Бог, на когото се уповавам! Защото Той ще те избавя от примката на ловеца и от гибелния мор. С перата Си ще те покрива и под крилете Му ще прибегнеш — Неговата истина е щит и защита. Пс. 91:1-4

Нека не причиняваме скръб и болка на нашия Баща чрез непокорството си. Той желае да ни защитава и да се грижи за нас. Ако се бунтуваме и изберем духа на врага, в крайна сметка, на този враг трябва да му бъде позволено да контролира живота ни. Не е честно един човек постоянно да бъде защитаван от Този, с Когото не иска да бъде.

Както юдейската нация отхвърли Божия Син преди две хиляди години, така и днес Той е презиран и отхвърлян от хората. Неморалността и алчността изобилстват така, че накрая Христос в агонизиращи ридания ще каже на света: “Домът ви се оставя пуст”. Тогава ветровете на разрухата  (в лицето на падналите ангели) ще бъдат напълно освободени да унищожат нашия дом – земята.

Нека се прикрепим към нашия Спасител и да уповаваме на Неговата благодат, за да бъдем част от онова число на хората, които пазят Божиите заповеди и вярата Исусова (Откр.14:12).

(следва продължение)





Тагове:   христос,   защита,   грях,   покаяние,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kordon - До vandela007
29.05.2021 21:50
Бих искал да ми обясните нещо. Ако бог е създал всичко, това означава, че е създал и нас, и ние функционираме, така да се каже, според законите, които той е създал. Ако ние не се подчиняваме на неговите закони, то какъв бог е той тогава?

Освен това, като създател на всичко, той е създал и греха, и свободната воля, и злото, и нещастията. Следователно той контролира всички аспекти от живота на хората, както и целия свят. Тогава защо греховете се приписват на човеците?
цитирай
2. vandela007 - Ако бог е създал всичко, това озн...
30.05.2021 16:33
kordon написа:
Ако бог е създал всичко, това означава, че е създал и нас, и ние функционираме според законите, които той е създал. Ако ние не се подчиняваме на неговите закони, то какъв бог е той тогава?

Здравейте! Да, Бог е създал всичко видимо и невидимо в този свят, включително и човека. Създал е Адам от „пръст“, вдъхнал е в ноздрите му жизнено дихание и „човекът СТАНА ЖИВА ДУША“. После приспива Адам и с част от плътта му прави да се „роди“ Ева. Не ми е ясно какво разбирате под: „ние функционираме според законите, които Бог е създал“, но да, органите в нашите тела функционират според това, както Бог ги е проектирал. Ние не можем да променим законите, по които функционират сърцето, дробовете, стомаха и т. н., защото ако решим да променим нещо, на практика ние го увреждаме. Не ми е ясен и въпросът ви: Какъв Бог е Той, ако ние не се подчиняваме на Неговите закони. Бог не е тиранин, никого не насилва да се подчинява на Неговите закони. Той е дал законите Си за наше добро. Ако ги спазваме, ще живеем добре; око не ги спазваме, то си е за наша сметка. Ако аз реша да не се подчиня на Божия закон и открадна нещо и ме хванат, и ме арестуват – каква вина има Бог, за да казвате „…то какъв Бог е Той тогава…“?
цитирай
3. vandela007 - . . . като създател на всичко, и зл...
30.05.2021 16:39
kordon написа:
...като създател на всичко, и злото, и нещастията...

При сътворението грехът не е съществувал. Първият грях във вселената е гордостта. Той се е зародил в небето, между ангелите. Най-високо в йерархията им е бил ангел, на име Луцифер (излъчващ светлина) – най-красивият и най-умният. Той се възгордява, бунтува се срещу Бога, слиза на земята, подмамва Ева да хапне от „забранения плод“, дава и на Адам и така грехът навлиза в човека. От там нататък всяко следващо поколение човеци е заразено от вируса грях. От греха произтичат всички злини и нещастия. Не Бог, а непослушанието на Луцифер, Адам и Ева е причина за греха!
цитирай
4. vandela007 - .
30.05.2021 16:42
kordon написа:
... и свободната воля...



Да, и ангелите, и човеците са създадени със свободна воля. Ние не сме роботи, да изпълняваме команди. Имаме разум, съвест и свобода да вземаме решения. Въпреки, че сме заразени от греха, можем да вземем решение да не грешим съзнателно. Имаме чувства, емоции, можем да обичаме, да състрадаваме – нещо, което не бихме изпитвали ако бяхме програмирани като роботи.
цитирай
5. vandela007 - .
30.05.2021 16:45
kordon написа:
... той контролира всички аспекти от живота на хората, както и целия свят.

Бог поддържа нашия живот, като ни е осигурил всичко необходимо: въздух, слънце, вода, земя, храна… Да, Той контролира тези неща, защото без тях нямаше да има живот на планетата. Също така се намесва – Бог предизвика потопа, който унищожи всичко живо по земята поради това, че тя беше преизпълнена с грях. Спасиха се само осем човека – Ной и семейството му. Ще се намеси и втори път. Като сте свидетел на това, което става сега, не ви ли се струва, че планетата ни е преизпълнена с грях? Бог няма дълго да търпи. Ще унищожи планетата ни с огън. Това е лошата новина. Добрата е, че и сега ще има хора, които ще бъдат спасени. Бог го е казал това в Словото Си – Библията.
цитирай
6. kordon - Търся обяснение!
30.05.2021 18:55
Ако бог е всезнаещ, всеможещ и всевиждащ, тогава как не е знаел, че някои ангели ще се разбунтуват? И защо, ако е всемогъщ, не може да се справи с падналите ангели и с греха? Защо не е предвидил, че хората, които той е създал, ще се поддадат на греха?
цитирай
7. vandela007 - .
31.05.2021 10:52
kordon написа:
Ако бог е всезнаещ, всеможещ и всевиждащ, тогава как не е знаел, че някои ангели ще се разбунтуват? И защо, ако е всемогъщ, не може да се справи с падналите ангели и с греха? Защо не е предвидил, че хората, които той е създал, ще се поддадат на греха?

Бог със СИГУРНОСТ е знаел, че ще има бунт. Това, че Луцифер се е възгордял и искал да заеме мястото на Божия Син, е инцидент. Ако Бог го е предотвратил Овреме, няма гаранция, че Луцифер или някой друг няма да опита отново. По-добре би било коренът на гордостта да бъде изкоренен. Примерът със съдбата на недоволния Луцифер е добър урок за останалите. Ако Бог го беше погубил веднага, никой нямаше да знае на какви поразии е способен тук, на земята, а и в небето - успял е да убеди една трета от ангелите, че Бог е властен, отмъстителен... и те го последвали на земята. Краят на Сатана наближава, времето е близко. Бог ще се справи и с него, и с падналите ангели веднъж за винаги. Ще сложи край на греха, злото и нещастията.
Бог е знаел, че Адам и Ева ще се поддадат, но това е урок и за човеците, и за всички творения във Вселената.
цитирай
8. stiliyan - Ако бог е всезнаещ, всеможещ и вс...
12.06.2021 07:56
kordon написа:
Ако бог е всезнаещ, всеможещ и всевиждащ, тогава как не е знаел, че някои ангели ще се разбунтуват? И защо, ако е всемогъщ, не може да се справи с падналите ангели и с греха? Защо не е предвидил, че хората, които той е създал, ще се поддадат на греха?

Бог не е бил изненадан от греха. Онова, което ви убягва е че понеже всички сътворени същества имат свободен избор, то Бог няма какво друго да направи, освен засвидетелствайки им своята любов - стигайки до там, че да пожертва и Сина Си - да им даде шанса да се осъзнаят. Помислете малко, как бихте постъпили, ако имате послушни и непослушни деца? Ще унищожите ли онези, които не ви се покоряват? Въпреки, че сте грешен човек, не вярвам, че ще го сторите. Защо очаквате свят Бог да си служи с насилие за да принуди творението да се покорява? Бог е любов и единственото средство с което може да си служи за да ни изведе от греха е любовта. Кой би обичал Бог, който унищожава онези, които не Го обичат? Може ли любовта да унищожава? Може ли някой да бъде принуден да обича? Хората сме толкова духовно увредени, че не сме в състояние да осъзнаем, че любовта се печели само с любов.
Благодаря на Бог, че е такъв, какъвто е - ЛЮБОВ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287468
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031