Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2017 21:58 - ЗЕМЕНСКИЯТ ПРОЛОМ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1233 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                              ЗЕМЕНСКИЯТ  ПРОЛОМ

 

       Мнозина пресичат с автомобили Конявския проход на път за Кюстендил, но малцина знаят какав красота крие тази планинска верига от карстови скали.  Отклонението от Милевската планина, към което принадлежи и Конявската започва при седловината Уши. През тази седловина някога кюстендилските селяни от полето са осъществявали икономическите си и други връзки с кюстендилските селяни от планините Бясна кобила, Кървав камик и Милевска планина - селяните наричани тогава и сега босилеградчани. Отклонението от Милевската планина има по него две обособени планини, първата от които е Земенската планина, а втората – Конявската. То свършва чак при с. Бобов дол. Тези три планини са три красавици със съвсем различна красота, но възлюбенаата от мен е Милевската. Земенската също е интересна. Тя е била населена с животновъди, чиито села са разположени доста високо, за да са близо до пасиищата за животните. Във всяко от тези села или непосредстено до него има карстов извор. Най-обилният карстов извор е при махала Полска Сакакавица – Център, ще се спра на него. Площта на махалите, принадлежащи към едно село е огромна. Има махали принадлежащи администратиивно към едно село, отдалечени на три часа път една от друга. Днес голяма част от тях са обезлюдени, къщите на тези бедни животновъди са рухнали или ограбени за вторични суровини.

    Този огромен рид, започващ от седловината Ушите в Милевскаата планина и завършващ при с. Бобов дол е разкъсан от реката Струма по същия начин, както Искъра разкъсва Балкана. Образувал се е пролом, варечен Земенски.Той започва от гр. Земен и свършва при ж. п. спирка Полска Скаакавица. В този участък, дълъг около 6 км. красотата му не отстъпва на красотата на Искърския пролом в участъка му Свражен, намиращ се при с. Оплетня. И тук стърчат чудновати скали с форми на различни животни, на хора, на конуси, пирамиди и игли. Други са като зъберите над лудницата на Враца в посока на тамошния водопад Скакля. Скалите са предимно по десния бряг на реката по течението й, но има и от лявата страна. Някои от тях ми напомнят за скалите от Вратцата към Враца, но тези са по-скромнии като брой, форми и големина. Красиви са, но всяка красота е специфична и неповторима.

    Скалите свърщват при ж. п. спирка Полска Скакавица, но пък там какво става! Ако се продължи по течението й и се премине през ж. п. мост №5, преди моста на р. Струма има отклонение – пътека, която тръгва успоредно на реката. След около 20 мин. пътуване по нея се достига до долина, в която скача един от най-дивните водопади на България, Скакавица. Водата му не идва от река, а от карстов извор в горната част на централната махала Полска Скакавица, като до самия водопад е построена църквата на селото. Такова нещо в България съм виждал само при Етрополския манастир. Нещо прекрасно, ако мога да кажа, много прекрасно. Този водопад е не само един от най-красивите карстови водопади в страната, каквито са Куршунските, но и един от най-оригиналните. Реката му, ако може тя така да се нарече е дълга не повече от 1, 5 км. ако към тази дължина се приспадне и скакалото й, според мен високо към стотина метра. Водата извра от една карстова дупка над селото, но е толкова обилна, че дава вода за селото и за напояване на градините на хората. Има отклонения от нея за напояване през цялото село, защото почвата тук е песъклива и ако градината не се тори и напоява реколта няма да има. Макар и планина, тук надморската височина не надвишава 500 м. и сушата и жегите са големи.

    Вече има екопътека за този пекрасен водопад, но за табели как да се достигне до него парите явно са привършили. Аз знам къде се намира той и не бе проблем да го намеря отново, но ако човек реши да го посети, не би могъл да го намери. Тук България е обезлюдена, няма да се намери и кой да упъти туристите. По пътеката към водопада се достига под него, от където той се вижда добре, има още две пътеки нагоре към него за да бъде той разглеждан от най-удачното място. Има и трета, която води над водопада, при църквата на селото. От селото има  четвърта панорамна пътека, а друга се спуска право на гарата. За да бъде намерена тази пътека и гарата улучена туристът трябва да е умен колкото Делян Пеевски и интелигентен колкото Генерал Радев едновременно, иначе ще се згуби сред скалите над Струма.

   Тези два маршрута могат да бъдат изминати за два дни.

 

   Единият ден се измиинава маршрутът, от който се разглежа пролома като се изминава разстоянието от ж. п. гара Земен до ж. п. спирка Полска Скакавица. Придвижването е по ж. п. линията, преминава се през ж. п. мостове над р. Струма и през ж. п. тунели. Два от тях са доста дълги. Това налага по-сериозно внимание за безопастността – мостовете са не добре подържани, има прогнили дъски, в тунелите трябва фенерче. В тунелите има укрития ако преминава в това време влак,  но и да няма укрития се застава с гръб, опрян здраво на зида на тунела, има много място. Тук скоростта на влаковете не надвишава 40 км, няма въздушна възглавница. Добре е обаче от ж. п. гара Земен да се получи информация кога премиинават влакове през времето на разходката през пролома. Тук влакове пътуват рядко, а цикълът им е точен до минута, както на една жена на 16 години. Тук линията не е електрифицирана, влаковете пътуват бавно, машиниистите спират влака ако хората закъсняват за спирката, за да се качат. Връщането става с влак от Полска Скакавица. Влакове от Кюстендил до Перник има много, някои пътуват до София, други достигат София с прехвърляне в Радомир на влака от Благоевград.

      Възможно е този преход да бъде изминат от Скакавица към Земен, но няма как да се получи в този случай информация за движението на влаковете в този участък, а срещата с влак когато си в тунел е емоционална. Но се свиква. Има си едно правило обаче – в тунели, в които пътуват бързи влакове не се влиза!

    

     Втори маршрут тук е посещение на водопада, за което са нужни около 4 часа. За целта се слиза на спирка Полска Скакавица,  върви се по течението на реката, преминава се тунел №5 и преди моста над Струма се завива в дясно по брега на реката, като се ползва стара широка пътека. Тази пътека води към централната махала на мегакомплекса от махали Полска Скакавица. Тя преминава под водопада, след това се изкачва над водопада и влиза в селото до църквата, при която е скачалото му. Сега има направени и панорамни екопътеки с пари от ЕС за да бъде тази красота достъпна за хората. Екопътеките достигат о различни места с красив изглед под водоопада, в страни от него, над водопада, до върхове с хубав изглед,където има бесдеки. Пак с пари от ЕС се разширява пътят към с. Полска Сакавица от с. Злогош, след което тук със сигурност ще възникне вилна зона, ще се пръкнат мутробароци. Да имаше кой да постави и табели за туристите! Ако човек се съобразява с разписанието на влака, тръгващ от Кюстендил към Скакавица трябва да знае, че това разстояние влакът измиинава за около 35 мин.

     И още едно уточнение:

     Посещение на водопада с автомобил, който да достигне до с. Полска Скаакавица не препоръчвам. Пътят не е добър, достига се място високо над водопада, налага се голямо слизане. Има си влак, достигаш спирка, отстояща на 30 мин. от водопада.

     Този водопад е един от най-красивите КАРСТОВИ водапади на България. Хората мислят, че той е на река Струма и го търсят надолу по течението й към Ръждавица, а той е съвсем другаде, не е и на река Струма.

   Приятна разходка! Не само посещенията на наргилебарове, на чалготеки и кафенета, където ппедлагат маймунско кафе носят радост. Радостта, вдъхновението и силата на духа идват след среща с красотата на природата.

    Имам страхотни снимки от водопада и пролома, но ако не се оправи блога и престане този тормоз над публикуващите снимки в него, те може да останат и непубликувани в архива ми. А този архив е наистина уникален с многото хиляди снимки от красоти по планиниите на България. До сега съм публикувал малка част от тях.

   

       

    




Гласувай:
7



1. rosiela - Дано успееш
17.09.2017 22:18
да пуснеш снимките!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185640
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031