Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2013 23:37 - ЗА „БИЗНЕСА” С КОНЕТЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4414 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                               ЗА  „БИЗНЕСА”  С  КОНЕТЕ

 

     “Той” започна веднага след Десетото. В резултат на обърната ни ценностна система през годините на комунизма, вносното понятие Бизнес хората не възприеха като работа, а като нещо противоестествено – приватизиране на заводи и разрушаването им за скрап или превръщане в търговски обекти, създаване на банки с цел да бъдат окрадени вложителите в тях, кражби и  рекет, закриляни от полицията и съда, задължителни застраховки, които държат бедните хора по селата в смъртна хватка, създаване на групировки, които работят незнайно какво, но от сградите, в които „работят”, офисите и колите им се вижда, че са много богати...  А за циганите - създадени да живеят по законите на пазара  бизнесът се превърна в синоним на далаверата, която подобно на чалгата завладява нови и нови територии от цялостния живот на страната за сметка на морала и културата. Благодарение на далаверата те престанаха да работят, бяха превърнати от мафията в страната като придатък на организираната престъпност на и забогатяха. В така възприетия като понятие Бизнес циганите включиха и далаверата им с конете на хората по селата и планините - спътниците в живота им и неотменна част от поминъка на селяните. По темата „Коне” и „бизнесът” с тях на разбойниците - децата на демокрацията, която проповядваше през 90-те неолиберални ценности, а сега – ултралебирални, спомените ми ме връщат към една от най-грозните картини, които съм виждал през живота си. Ето каква:

      В късна есен преминавах Балкана от Ябланица към София, като ползвах стари, обрасли вече вЪрвища. Наближавайки някаква гора, видях между дърветата нещо ущасяващо и я сравних с Катинската гора от филма на Анжей Вайда. Разхвърчаха се мършояди. Разбягаха се лисици. В гората поради мъглата се очертаваха неразгадаеми от далеч тъмни купове. Носеше се остра миризма. Разбрах, че е на кръв, защото съм попадал на кръв от диви свини, изядени от вълци през зимата. Въздухът в планината е чист и всяка миризма се усеща много силно. Престраших се и разгледах куповете, които се очертаваха в мъглата. На един куп бяха нахвърляни отрязаните глави на коне, на други – кожите им, на трети – вътрешностите им,на четвърти отсечените части от краката, които нямат месо. Най-големият куп бе със скелетите им...Конете са били подгонени от ловците, навлезли са в тази гора и тук са били разстреляни. После циганска бригада,която те са довели ги е „измездрила”, както тук казват.

   Такова ужасно нещо, такава масова смърт на животни, които са в помощ на хората по селата, не бях виждал. Но ужасиите не свършиха до тук.

   Слизайки надолу по изоставена пътека в едно дере в ляво от мен видях да стоят като паметници три вълка, едиинят от които – грамаден. Грамадният вълк скочи и изчезна, изчезнаха и другите два по-дребни. Не мога да кажа, че не се притесних, но си казах, че сигурно тези три вълка добре са си похапнали от конското месо и продължих надолу. Въпреки това обаче, движейки се в тясното дере, където не е преминавал човек с години и дивите животни са си го взели обратно, никак не се чувствах спокойно и се обръщах назад. Дерето се поразшири към края и където вече просветваше неочаквано се разнесоха изстрели. Разбрах, че са ловци и помислих, че стрелят по прасета. Скрих се зад едно дърво и видях нова грозна сцена. На пътеката, по която щях да мина, лежеше и трепереше в предсмъртна агония застрелян кон. Ами сега? Назад към Ябланица не става, защото няма как да се прибера, но и напред не става. Заработи инстинктът ми за самосъхранинение, защото тези убийци са по-подли от вълците. Измислих набързо сценарий как да излезна от това затруднение. Това бяха вероятно ловците-убийци и на конете горе в гората. Ако ги изненадам и видя какво са направили, не знам те какво ще сторят с мен. Върнах се няколкостотин метра, тръгнах бавно и засвирих много силно с уста. Усетиха ме ловците и ги виждам през дърветата как завиха коня с един брезент и го помъкнаха в страни от пътя, за да го скрият. Не се мъкне лесно половин тон. Изчаках да го скрият и тогава се появих, свирещ с уста, все едно не съм ги видял – направих се на изненедан от срещата. На пътеката имаше локва кръв, която димеше, а в страни от нея – голямо петно. Да ви е честито свинето, дето сте го ударили, казвам аз от мястото на кръвта. Пожелавам ви днес да ударите за всеки от вас по едно, казвам им аз и продължавам. Никой не ми отговори, гледат ме мръсно. Конят бе в страни, покрит както загинал при катастрофа човек с парчета брезент от военните складове. Надолу по реката бяха изкачили УАЗ-ка, където щяха да натоварят суровината от коня след като го измездрят. Тя не е много – от хубав едър кон, който тежи около 700 кг. не може да се измездри повече от 100 - 150 кг. месо. Конят има месо само по бутовете и около гръбнака си, останалото е търбух, жили и кокали. По ребрата няма никакво месо – от вън кожа, от вътре – плевра.  Това не важи обаче за циганите, които изяждат и вътрешностите на коня – черва, бъбреци и др. органи, но и меките части от главата, около дупето му и от корема.

    Така започна бизнесът с конете преди около четвърт век. За конете –помощниците на хората, след идването на есента няма повече работа и хората ги отвеждат в планината, където те се събират на стада и така прекарват зимата. През пролетта отиват да ги търсят, намират ги и си ги прибират. Ако стои това голямо животно в обора през имата и трябва да го храниш, много сено ще е нужно, защото то  не яде слама както кравите или магаретата. Заинтересувах са по тази тема със застрелването та конете по планината и до края на зимата разплетох случая след разговори с хора, чиито коне бяха застреляни от разбойниците.

   В този бизнес, който си е чиста организирана престъпност са играли някакъв мафиот от Курило, наречен Курилеца, Дамбовците – феодалите на Кремиковци, синове на полицая на селото Димитър Стоянов и фирматата за месо БРАВО на територията на завода ЗСК. От тези три „инстанции” се е състояла конската мафия, черноработниците са били цигани от махалата на Кремиковци в посока към с. Сеславци.

    Хората обаче са разбрали какво се е случило с конете им, тръгнали да си ги търсят, за да приберат незастреляните още и се насочили към полицията на Курило, където живее мафиотът, организирал разстрела на конете им. От полицията казали, че нямат доказателства за това и че не смеят да направят нищо на Курилеца, защото имал джип и охрана, живеел в барок зад дебели и високи зидове, но ако хората били убедени, че е той, да го хванат някъде в гората, да го вържат за едно дърво и така да го оставят през нощта, за да замръзне. И да се отърват от него. Да ти е драго да й е..ш майкята на такава полиция – нищо не свършва, но пък акъл дава и то какъв! И хората взели да си пазят конете сами, като започнали да ги наглеждат, местата, където оставяли сол били измесетни в страни от пътищата за джипове, с които в планината се изкачват ловците-убийци. Разговарял съм с хора, които на кон обикаляха планината да наглеждат животните си. Това сторваха и ловците от селата, които имаха коне на свободна паша в планината. Те си носеха и пушката. Тогава се появиха по планината прословутите табели, направени еднотипно някъде, на които пишеше с разкривени букви с червена боя:

  „Стоп на стрелбата по коне, следва истрел”

  Точно такъв е надписът, няма и точка. Знам една такава табела при скривалището на Димитър Тошков, която още стои и ще я снимам.

   Това бе началото, но бизнеса с коне придоби ново развитие. Бизнесмени започнаха да гледат коне по планината, които изнасят в Италия за месо. Конекрадци цигани  наобикалят тези ферми с надежда да откраднат коне, макар те да се охраняват от мутри. Знам доста такива ферми, цитирам тази в Губешкия понор. Той като да е бил създаден да живеят в него коне. Коне развъждат и предлагат почти всички, които имат кобили по селата. Но съдбата на конете по селата става много несигурна. Има специализирани цигани конекрадци, които се развъртяха из селските райони на страната. Не е възможно според мен тази циганска вълна, която унищожава на хората конете, респ. поминъка им, да няма покровителство някъде много от високо, както дейността напр. с кражбата на скрап от къщите на хората или проджабта на контрабандни цигари по пазарите в страната. В предишния постинг поместих снимка от село в Сърбия на клозет без врата, аналогът на държава с корумпирана полиция и съд. Моето обяснение е такова - виновни за това положение в България са тези две инстанции, които са корумпирани.  На тази база цари организираната престъпност, която ликвидира  и конете на хората, средството им за производство. А главният прокурор?  Той има да проверява по-важни дела - „скочил” ли е Цветанов на шефката на градския съд, но и на на заместничката му или и на други. Няма с конете да се занимава, ако че това са организирани престъпници, което ще е ялова работа, защото те са с чадър от много високо и някой ще му изкоманднва: Дур!!! Та вместо с безинтересните коне може да се направи друго: генетичен материал да се снеме, косми за ДНК анализ да се изкубнат, като мястото на изскубването е следствена тайна и няма да се назове. Тиражът на жълтите вестници ще скокне още, приматите ще луднат да ги купуват. А междувременно какво се случва на отвлечените коне?

   Първото направление за откраднатите коне са циганскитке пазари, какъвто има и в кв. Христо Ботев. Кон е нужен на циганина, да го ползва за каруцата когато открадне нещо тежко, напр. желязо за скрап, дървета от гората, керемиди от къща и др. Това е едната ниша за коне. Втората ниша е конете да бъдат издядени от крадците. Конското месо е по-чисто и неалергично от всички други. Касапите, транжирали конско месо казват, че след транжирането им ръцете им не миришат изобщо. Може един кон да има само стотина кг. месо, но циганите изяждат всичко от коня. Червата на коня са много по-дебели от тези на кравите, защото той няма търбух, но смляни на машинка и направени на кюфтета или сварени в тенджера под налягане стават за ядене. На старите коне месото се смила с машинка и също става за ядене. Писал съм в блога си за откраднатите и изядени от циганите магарета на хората около Елисийна и ще напомня за един случай:

   Млада магарица на едни възрастни хора от планината се разгонва и тръгва да търси магаре или кон, но...попада на цигани. Магарицата обаче интелигентна, усеща, че ще я откраднат и оказва отчаян отпор на циганите, които я раняват в гърба с остро желязо. Човекът през това време си я търси, защото без нея те с бабата остават без транспорт в планината и я отървава от нахвърлящите се да я съборят и заколят цигани. Видях тази магарица. Имаше такава дълбока рана на гърба, че се виждаше прешлена й. Дядото го мажеше с нещо като мастило. Докато той разказваше, магарицата бе до нас и ни слушаше, все едно участник в разговора. В момента, когато дядото посочи раната й на гърба, тя се „разприказва”, изразявайки болката си и се отдръпна в страни. Като да искаше да каже: Само не ми пипайте раната, ужасно боли! Магарица късметлийка, отървала ножа на елисейнските цигани.

    С развитието на измамата на всички нива след 1989 г, включително и от тези, които преработват месо, постъпващата при тях суровина се приема само ако е евтина. Това означава, че може да е от едро куче, от кон, би бил той и умрял наскоро, още не вкочанен, от внос от Ирландия, нищо че месото е престояло 25 години. И ето я нишата, която отвориха месопреработвателите-проститути: цигани-конекрадци, частни кланици, поръчка за конски месо, предлагане на конско месо, договорка с месопреработвателите. И масови кражби на коне. За масовите кражби на крави съм поместил доста писания в блога си до сега. Един нормален кон тежи 600-700 кг. На кантара се продава по 1,20 лв. живо тегло. Доста добър удар за конекрадеца. Ще предложи той коня на кантара или за продажба, може да го изгризкат в къщи, но това трябва да се реши спешно, защото ако трябва да го хранят той може и да отслабне. Има цигански села по Северна България, които се възползват от това, че в България нама полиция  / б. м. това се прави нарочно!!!/ – и крадат на хората конете като за световно. И не само конете, а всичко. Репортерите на БТВ съобщиха за кражби на коне в Розовата долина, показаха и организираните престъпници. Браво на репортерите! Полицията не знае за тях и затова нищо не извършва като превенция. Но и след излъчването на предаването като ги узнае, мисля, че също нищо няма да се промени. Възможно ли е да има някакви уйдурми между полицията и ромлидерите, осигуряващи чадъра за дейността им, аз не мога да знам. Полицията не знае и за продажбата на контрабандни цигари, защото ако знаеше отдавна да е гепнала контрабандистите. Но пък аз съм чувал за едно място, където работят конекрадци и ще го назова, кварталът Медов дол на Карлово. Там имало няколко фамилии конекрадци, оставащи десетки години неизвестни на полицията от Карлово.

    Ще завърша с нещо по-приятно, за срещите ми с коне. Под с. Кръстец винаги има конски стада и аз съм приятел с един водач на стадо – огромен червенокафяв ангорски кон. Давах му когато го виждам филия хляб и така се сприятелихме. Ако той ме види от някъде ме познава, изцвилва и слиза при мен да си поиска хляб. Диша ми във врата ако тръгна, ближе ме по врата, а козината му е мека и топла като на ангорска котка – зимната му премяна. Конете са умни и много добре усещат какви са хората, които срещат и дали те са заплаха за тях.

    В момента условията за кражби в страната са най-добри по времето на целия преход. Не коне, при сегашнотоо статукво в страната ако хората имаха слонове, циганите и тях щяха да им изкрадат. Полицията от цялата страна е тук да пази големите крадци, мафията /б. м. слугите й в парламента/ и ако някой си мисли, че като тръгне да краде ще попадне на полицай, много се заблуждава. Те са в ктомандировка около парламента. Колкото повече продължи тази агония на слугите на мафията, които отново изиграха избирателите с последния си сценарий, толкова повече бели ще сторят крадците  на страната.

    

 



Гласувай:
7



1. hadzapi - Преди няколко дена видях
31.07.2013 12:32
циганин да си плаща подкуп на полицай, циганина беше с каруца и го бяха спрели, ама се отърва.

Държавата ни е много-много богата, щом още има да крадат и да крадат....

Жалко за погубваните животни, красиви, дано да дойде Видовден за цялото циганско племе, ДНК-то им да изчезне изобщо от планетата, до безкрай няма да им се позволи да безчинстват. С тях рано или късно ще си получат чрез идните поколения - причина-следствие и сегашните полит. крадци.
цитирай
2. makont - Боже, потресена съм. Как може да убиват тези красиви и благородни животни.
02.08.2013 16:09
На нас ни трябват железни закони, но няма кой да ги приеме, да не говорим за прилагането им. Сега цялото ни законодателство е толкова проветриво, че адвокатите винаги си намират врата, а прокуратурата и съдийте са най-продажните и корумпирани от цялата държавна машина. Знам, че звучи безнадеждно, дано успеем да се измъкнем от този омагьосан кръг. Поздрави.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Ще потърся подходящи за целта снимки и ще ги приложа към постинга ми.
02.08.2013 16:44
makont написа:
На нас ни трябват железни закони, но няма кой да ги приеме, да не говорим за прилагането им. Сега цялото ни законодателство е толкова проветриво, че адвокатите винаги си намират врата, а прокуратурата и съдийте са най-продажните и корумпирани от цялата държавна машина. Знам, че звучи безнадеждно, дано успеем да се измъкнем от този омагьосан кръг. Поздрави.


Конят е умен катко човек и много добър психолог - той отлично разбира какво му мислиш и се пази, ако прецени, че го доближава лош човек. Сега обаче разбойниците имат снайпери и застрелват конете от разстояние 1000 м. Това са ловци със законни снайперови пушки, които се изявават по планините след като са се договирили с мутра-месопреработвател за реализация на месото. Обстоятелството, че конете са умни е причината още да ги има по планините. Много по-страшно е положението на конете по дворовете и нивинте на хората. Там играят ромове, а един откраднат кон за тях предлага доста опции - продажба на други ромове, за месо или се изяжда. За да става това нещо причината е корумпираната ни съдебна система. Вместо да вкарат ромовете-конекрадци и ловците-разбойници в съда, те плащат на съдиите за свободата си...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183283
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031