Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2011 15:18 - ВСИЧКИ БЕЛЕЗИ ПРЕДИ ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ ВЕЧЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ, така е според БИБЛИЯТА!
Автор: estirbg Категория: Технологии   
Прочетен: 16650 Коментари: 21 Гласове:
21

Последна промяна: 17.05.2011 08:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От пророчествата в Библията ни става съвсем ясно, че наистина живеем в последните дни на земната история...

image

  В днешния свят виждаме да се оформят две групи. – “Фаталистите” – негативно настроените хора, които могат да говорят единствено за Божия гняв и за края на земята и “безгрижните” – пълни оптимисти, които не ги е грижа за времената. Някъде между тези две групи, по един балансиран начин, Бог говори на нашите сърца.
Достигнали сме до времена, когато самото четене на вестникарските заглавия ни притеснява. Телевизионните новини са шокиращи! Като нация ние все повече свикваме с ужаса, терора и кръвопролитията. Статистиките показват, че Съединените щати днес са най-насилническата измежду развитите държави. Броят на убийствата между американските младежи е 20 пъти по-висок от този в Западна Европа и 40 пъти от този в Япония. Младите момчета в Харлем, Ню Йорк имат по-малък шанс да доживеят 40 години от техните връстници в Бангладеш. Бог никога не е предвиждал за нас да живеем по този начин – в преумора и стрес! Повече от 40 милиарда аспирина се консумират годишно в Съединените щати, тъй като хората се опитват да се справят с главоболията на живота! 86 000 фунта марихуана се изпушват ежедневно в Америка и още безброй други наркотици, защото хората се опитват да избягат от действителността и живота в този свят. Инфарктите се срещаха рядко в началото на ХХ век, а сега са убиец №1! Както пророкува Библията: “Човеците ще примират от страх…” (Лука 21:26)
Опасността от ядрена война все още съществува. Съществуват 50 000 бомби, които могат да унищожат всеки живот, но да оставят материалните неща. Живеем в епоха, в която хората усъвършенстват начините за умиране!
Живеем, също така, в ера на морална лудост. Един от всеки седем американци е бил насилван сексуално като дете, а един от всеки шест – е бил малтретиран. Една трета от семейните мъже и жени признават, че са имали най-малко по една извънбрачна връзка. Едно от всеки пет деца загубва девствеността си преди да навърши 13 години. И 9% от американките са били изнасилвани най-малко веднъж.
  Историята ни е научила, че нито една цивилизация не може да оцелее при такива условия и ние бързо се приближаваме към края. Тези, които са осъзнали това, се разделят отново на две групи. От едната страна са вярващите в Библията християни. Те са щастливи, оптимистично настроени и казват: “Това е чудесно, всичко това е пророкувано, пророчествата се изпълняват. Това не е всъщност краят, това е само началото. Исус идва!” Другата група се присмиват на това: “Това го слушам през целия си живот! Светът щял да свърши, Исус щял да дойде… Ще повярвам като го видя!
За такива хора Библията казва във 2Петр. 3:3,4: “Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие? Защото откак са се поминали бащите ни, всичко си стои така, както от началото на създанието.”
  Иска ми се да вярвам, че Библията е интелигентна книга, която говори на интелигентни хора. За всеки непредубеден ум има добри основания, безспорни истини, солидни доказателства и ясни факти, които потвърждават, че Библията е книга, на която може да се има доверие!
  Бог дълго време се отнася търпеливо към Своя народ. 2Петр.3:9 – “Господ не забавя това, което е обещал – според както някои смятат бавенето – но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.” Единственото разрешение на дилемата на нашия свят е у Бога. Докато хората напразно търсят мир, Принцът на мира стои на вратата на човешките сърца. Скоро Бог ще каже: “Свърши се!” На нашето поколение Той е изпратил предупредително послание, но също и послание на надеждата – Йоан 14:1-3 “Да не се смущава сърцето ви. Вие вярвате в Бога, вярвайте и Мене. В дома на Отца ми има много обиталища; ако не беше така, аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си; тъй щото гдето съм Аз, да бъдете и вие.”
  Ето го отговорът на световните проблеми! Блажената надежда за Христовото завръщане! Христос ще се завърне и това ще сложи край на земните проблеми. Тези стихове съдържат темата на Библията. Първо виждаме Христос като един прощаващ греха Спасител и второ – като възкръснал Спасител, Който се завръща! Блажената надежда на Новия Завет – Тит 2:13 “… ожидайки блажената надежда – славното явление на нашия велик Бог и Спасител Исус Христос”. Блажената надежда на Стария завет – Йов 19:25-27 “Защото зная, че е жив Изкупителят ми и, че в последно време ще застане на земята. И като изтлее след кожата ми това тяло, пак вън от плътта си ще видя Бога, Когото сам аз ще видя; и очите ми ще гледат, и то не като чужденец. За тая гледка дробовете ми се топят дълбоко в мене.”
Сега, може би, ще кажете: Откъде можем да знаем, че Той идва и светът ще свърши? Истина ли е това или християните живеят в някакъв измислен свят на нереалистични очаквания?”
В Мат. 24:3 учениците зададоха същия въпрос: “И когато седеше на Елеонския хълм, учениците дойдоха при Него насаме и рекоха: Кажи ни кога ще бъде това? И какъв ще бъде БЕЛЕГЪТ НА ТВОЕТО ПРИШЕСТВИЕ и за СВЪРШЕКА НА ВЕКА?”  В стих 36 Исус им отговори: “А за оня ден и час никой не знае – нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.” Не можем да определяме времена и дати. Въпреки това, в Мат. 24 глава Исус отговори на Своите ученици и им даде 20 ясни знамения и пророчества, които имат за задача да ни помогнат да разберем, когато пришествието наближи. Ще откриете, за ваше учудване, че почти всички от тези знамения са се изпълнили – много от тях в последните няколко години. Библейските пророчества сочат на един велик факт – Исус идва скоро! Стихове 32,33 илюстрират това: “А научете притчата от смоковницата – Когато клоните й вече омекнат и развият листа, знаете, че е близо лятото. Също така и вие, когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.”
  Причината, поради която Христос даде тези разпознавателни знаци се намира в Лука 21:34-36 “ Но внимавайте на себе си – да не би да натегнат сърцата ви от преяждане, пиянство и житейски грижи – и ви постигне оня ден внезапно като примка; защото така ще дойде върху всички, които живеят по лицето на цялата земя. Но бдете всякога и молете се, за да сполучите да избегнете всичко, което предстои да стане; и да стоите пред Човешкия Син.” Направете така, че да не ви постигне изненадващо! Повечето хора ще бъдат напълно неподготвени – ето защо е толкова важно да изучавате и познавате истината!
  Чрез Своето Слово Бог повдига завесата и позволява на Своя народ да види онова, което предстои. Тези знамения ще станат по цялата земя. Нека видим тяхното изпълнение. – 
 
Знамения в религиозния свят

 Мат. 24:5,11 – “Мнозина ще дойдат в Мое има, казвайки: Аз съм Христос. И ще заблудят мнозина… И много лъжепророци ще се появят и ще заблудат мнозина.” В религиозния свят ще има объркване и ще се издигнат фалшиви религии, фалшиви Христосовци и фалшиви пророци. Днес сме свидетели на това повече, от когато и да било през човешката история. Нека сега погледнем стих 24 – “защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно и избраните.” След това, във  2Тим. 3:1,5 четем за още едно знамение -  на религия с форма, но без сила – А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена… имащи вид на благочестие, но отречени от силата му. Тоже от такива страни.”

  Статистиките доказват, че тези стихове казват истината. Един радио коментатор направи следното изявление: “На църква ходят повече от 116 милиона американци – повече от когато и да било. Църквите имат повече членове, от който е да е момент в американската история. През последните десет години са нараснали с 30%… Но престъпността е нараснала с 300%! Порнографията се е превърнала в бизнес, който печели по 5 милиарда долара годишно. Венерическите заболявания нарастват с по 72% годишно. Престъпният свят разполага с милиарди долари и престъпността нараства 5 пъти по-бързо, отколкото нараства населението. За всеки похарчен за църква долар, се харчат по 20 долара за престъпления. Днес американската нация разполага с 5 милиона алкохолици и 3,5 милиона души, имащи сериозни проблеми с алкохола. Съберете всичките ни църкви, всичките ни синагоги и храмове и те пак ще бъдат по-малко от ресторантите с 213 955!
При последната анкета, проведена всред протестантски пастори,  социологът Джефри Хадън, разпитал 10 000 пастори, от които отговори  дали 7 441. Задал им четири въпроса. Ето какви отговори  били дадени:

1.     Приемате ли физическото възкресение на Христос като факт?

51% от методистите казват “Да”

35% от презвитерианците казват “Не”.

30% от епископалистите казват “Не”.

33% от баптистите казват “Не”.

13% от американските лютерани казват “Не”.

7%   от мисурийските синодални лютерани казват “Не”.

2.     Вярвате ли в непорочното зачатие на Христос?

60% от методистите казват “Не”.

44% от епископалистите казват “Не”.

49% от презвитерианците казват “Не”.

34% от баптистите казват “Не”.

19% от американските лютерани казват “Не”.

5%   от мисурийските синодални лютерани казват “Не”.

3.     Вярвате ли, че има  зли демонски сили в днешния свят?

62% от методистите казват “Не”.

37% от епископалистите казват “Не”.

47% от презвитерианците казват “Не”.

33% от баптистите казват “Не”.

14% от американските лютерани казват “Не”.

9%   от мисурийските синодални лютерани казват “Не”.

4.     Вярвате ли, че Писанията са вдъхновено от Бога Слово, което е единствен авторитет по въпросите на вярата, историята и ежедневието?

87% от методистите казват “Не”.

95% от епископалистите казват “Не”.

82% от презвитерианците казват “Не”.

67% от баптистите казват “Не”.

77% от американските лютерани казват “Не”.

24% от мисурийските синодални лютерани казват “Не”.

 Наистина, ние живеем в епоха на религия без сила – точно, както беше пророкувано!

 Знамения в света

Мат. 24:6,7 – “И ще чуете за войни и за военни слухове, но внимавайте да не се смущавате, понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът. Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове.”
  Тук Исус се обръща от знаменията в религиозния свят към пророчества за политическия и природния свят. Около себе си виждаме войни и размирици. Народите по света се намират в непрекъснати битки без изгледи за приключване. Телевизията и останалите медии всекидневно ни показват ужасите на войната навсякъде. Америка харчи милиарди долари годишно за въоръжаване и отбрана и досега преживяхме две световни войни. ООН проведе 81 заседания за 18 месеца, за да разрешава военни конфликти, но не стигна до разрешението на нито един проблем. Никога тези Христови думи не са били така буквално изпълнени, както сега. Фактически, за десет години Амрика е похарчила 4 билиона долара за оръжия и отбрана. Тези пари са достатъчни да се построят къщи, да се облекат и нахранят всички хора по света за една година! От края на Втората световна война насам е имало повече от 115 големи войни по цялата земя. На всеки няколко седмици избухва по една нова. Такова масово разрушение не е било наблюдавано никога досега в земната история.

 Сега, стих 7 – “Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове.” Гладът е факт. Бангладеш – една страна с територията на щата Флорида – има население от 100 милиона души и няма храна. Индия има население от 638 милиона – 618 от тях не се дохранват и гладуват. 90% от световното население произвежда по-малко храна, отколкото му е нужна, за да се изхрани. Ежеседмично – по телевизията или в списанията – виждаме графики и снимки, илюстриращи изпълнението на това пророчество.

 “На разни места трусове”. Обърнете внимание на следните удивителни статистики за валидността на това пророчество!

Големи земетресения (над 7 степен) от ІХв. насам.
ІХв. – едно
Х, ХІ, ХІІ, ХІІІ, ХІV и ХVв. – НИТО ЕДНО!
ХVІв. – едно
ХVІІв. – НИТО ЕДНО!
ХVІІІв. – две
ХІХв. – едно
ХХв.:
1900-1975 – девет
1975-1978 – десет
През ХХвек е имало четири пъти повече големи земетресения (над 7 степен), отколкото през предишните десет века, взети заедно! А да дам ли статистика за 21 век?..

  Ако вземем всички земетресения през ХХвек, те са над 30 000 – повече отколкото през последните 5000 години на историята! В отделен постинг ще дам статистика на бедствията само за последните години - повярвайте ми ужасяваща е!

  Те се случват по цялата земя – от Калифорния до Гватемала; от Аляска до Турция, Китай и Русия – все по-често чуваме за още едно ново някъде по света. Никога не е било така в човешката история!...

  Исус отиде още по-нататък, като каза в стихове 37-39: “И както бяха Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син. Защото, както и в ония дни преди потопа ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, до когато Ной влезе в ковчега и не усетиха, докато дойде потопът и завлече всички. Така ще бъде и прешествието на Човешкия Син.” Какво означава това Не усетиха? Те имаха възможност да  усетят в продължение на 120 години! Само че, хората от онези времена така бяха привикнали към знаменията на времето, че не усетиха.

  Възможно ли е днес знаменията на лъжехристите, войните, земетресенията, епидемиите и глада да са навсякъде около нас, а ние да не усетим? Нека бъдем готови да ги усетим и да не привикваме към тях и да ги смятаме за нещо обичайно! Исус каза “както бяха Ноевите дни”. Какви бяха Ноевите дни? Бит. 6:5,11 – “…видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и всичко, което мислите на сърцето му въображаваха, беше постоянно само зло… И земята се разврати пред Бога; земята се изпълни с насилие.” Ноевите дни се характеризираха с насилие, престъпност и беззаконие. Точно както нашият свят днес. Престъпността бързо нараства. През 1960г. е имало 3 400 000 сериозни престъпления годишно в САЩ. През 1974 те са вече над 10 милиона! И днес 60% от американците са ставали жертва на престъпление; 58% от тези хора са били обект на престъпление два пъти; 30 хиляди души годишно се самоубиват; 60% крадат разни неща от местоработата си; 29% крадат от магазините; на 35% са им открадвали колата; и 27% са си имали работа с наркотици. Днес е както в Ноевите дни и поради още една причина -  избавиха се само осем души! Невероятно е колко много хора твърдо са решили да отидат в ада, когато спасението е безплатно!

   В Лука 17:28 Бог казва още: “Така също, както стана в Лотовите дни – ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха.” Основните грехове на Лотовите градове – Содом и Гомор – бяха неморалност, хомосексуализъм и лесбийство. В нашия свят днес наблюдаваме същото. Почти 1/3 от семейните американци (31%) са имали или в момента имат извънбрачна връзка. Милиони американци са заразени от СПИН. Милиони други признават, че поведението им е във висока степен рисково за заразяване със СПИН. Болшинството от хората, които са сигурни, че са заразени и от тези с рисково поведение, са хетеросексуални. Над Содом и Гомор Бог произнесе присъда. И  днес Той няма да търпи още дълго тези извращения. Нашият свят трябва да разбере това. Не е правилно да заместваме ясните Божии думи с приятни клишета.

  Бог го нарича “содомия”, а ние -  “хомосексуализъм”.

  Бог го нарича “пиянство”, а ние - “алкохолизъм”.

  Бог го нарича “извращение”, а ние - “забавление за възрастни”.

  Бог го нарича “гнусота”, а ние - “алтернативен начин на живот”.

  Когато по световните гей-паради и в ток-шоу програмите хомосексуалистите парадират със своята перверзност, размахвайки нежните си юмручета пред лицето на Бога, те не осъзнават, че изпълняват пророчеството дума по дума.

  Страшно е да видиш Америка – една нация, съградена от вярващи хора; нация, която на всяка своя банкнота и монета изписва “На Бога се надяваме” – не само да толерира греховете на Содом, но и да ги усъвършенства.

  Време е да накараме света да си спомни, че Бог ги е  направил мъж и жена, съпруг и съпруга, Адам и Ева! Не Адам и Стефан! Време е да разберем, че сме създадени по Божий образ и Бог иска ние да имаме щастливи домове и чудесни семейства.

  Ето още едно пророчество за това какви ще бъдат хората в последните дни – 2Тим. 3:1-4 “А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви.” Нека се спрем на стих 2 – “непокорни на родителите”. Тук Павел предупреждава, че ще има пропаст между поколенията. Стих 3 – “без семейна обич”. Един от всеки два брака завършва с развод. През 1918г. съотношението в САЩ е било 1 от всеки 33! А в Тълса, щата Оклахома през последната година е имало повече подадени молби за развод, отколкото за сключване на брак! Стих 4 – “повече сластолюбиви, а не боголюбиви”. В последните дни театрите са пълни. Стадионите са пълни.  Днес можете да намерите 150 000 души да платят по $50, за да гледат футболен мач в сняг или дъжд, а тези, които каните в отоплени зали, на тапицирани столове да слушат Божието Слово безплатно, се държат, сякаш ви правят услуга, ако дойдат! От любов към удоволствието американците харчат годишно по 36 милиарда долара за алкохол! Това е повече от 1000 долара на секунда през цялата година! 134 литра на човек! Наистина ще видим изпълнението на всяко от тези пророчества приживе.

 Знамения в научния свят

Библията предсказва и това! Дан. 12:4 – “А ти, Данииле, затвори думите и запечатай книгата до края на времето, когато мнозина ще я изследват и знанието ще се умножава.” Последните статистики документират, че за 70 години ние сме създали повече технически постижения, отколкото за предишните 5000 години! Сигурна съм, че  има между вас някои, които си спомнят първата електрическа крушка или първия автомобил във вашия град! А вече сте свидетели на компютрите, телевизията, телекомуникациите и самолетите. “Конкорд” лети от Европа до Америка за 2 часа. Космическите совалки летят с 40 000 км/ч. Днес тези думи на Писанието се изпълняват пред самите ви очи!

  Знаменията на времето се изпълняват и Христовото завръщане е близо, пред вратата. Освен това, обаче, има и много - чисто практични причини - поради които Христос трябва да дойде. Нека разгледаме някои от тях. –

1.     Има складирани огромно количество атомни бомби. Забележете какво казват водещите световни учени , които ги разработват:

Сър Чарлз Сноу: “Осланяйки се на статистическите данни, можем да кажем със сигурност, че ако има достатъчно бомби, в достатъчно страни, то някоя от тях със сигурност ще бъде взривена поради грешка, глупост или лудост.”

Д-р Харълд Юрей (лично занимаващ се със разработването на атомната бомба): “Огненият край изглежда неизбежен. Някой ден начело на правителството ще застане един човек - достатъчно луд, за да използва тази бомба."

2.     Вторият проблем сп. Нюзуик нарича “най-големия световен проблем” и това е демографският взрив.

        5000 години са били нужни на човечеството, за да достигне    население от 1 милиард. Вторият милиард е достигнат само за 100 години; третият – за 35, а четвъртият – само за 15. Според сегашните темпове на нарастване, към 2020 година се очаква да станем 16 милиарда души! Земята не е достатъчно голяма, за да издържа повече от 7 милиарда, а ние вече сме толкова (по последни данни)!… Христос просто трябва да дойде!

3.Съществува и проблемът с глада. Учените казват, че ще е невъзможно през 2020г. всички хора да бъдат изхранвани. А и още днес милиони гладуват.

4.Накрая, съществува и проблемът със замърсяването. 40 милиона души в Латинска Америка не могат да ползват водата си заради замърсяването и тя трябва да им се доставя ежедневно отвън. Водата ни в повечето големи градове отива в канализационнатта система, от където след внимателно пречистване, се връща обратно в домовете ни. Имаме си киселинни дъждове, смог, нефтени разливи, опасни загуби и стотици други проблеми – твърде големи, за да може човекът да се справи с тях! Но!… Щастлива съм да ви осведомя, че Христовото пришествие ще се погрижи за всичко! Това е добрата вест на книгата Откровение. Нека я прочетем!

 Разрешение на проблем №1Откр. 11:18 “Народите се разгневиха; но дойде Твоят гняв и времето да се съдят мъртвите и да дадеш наградата на слугите си пророците, и на светиите, и на ония, които се боят от Твоето име – малки и големи; и да погубиш губителите на земята.” Не бива да се притеснявате от атомното унищожение! Христос ще дойде, когато хората притежават потенциалната възможност да  унищожат земята и ще ги възпре!

Разрешение на проблем №2Откр. 21:16 “Градът беше четвъртит – с дължина, равна на широчината му. И като измери града с тръстта, излезе 12 000 стадии. Дължината, широчината и височината му са еднакви.” Святият град, в който Исус е приготвил резиденция за вас е приблизително 375 квадратни мили. Там няма да има затвори, театри, погребални агенции или болници. Ще има много място за всеки!

Разрешение на проблеми №3 и №4 – Не бива да се притеснявате за храната и глада. Откр. 7:16,17 “Няма да огладнеят вече, нито да ожаднеят вече, нито ще ги удари слънцето, нито някой пек. Защото Агнето, което е пред средата на престола, ще им бъде пастир и ще ги заведе при извори с текущи води; и Бог ще обърше всяка сълза от очите им.” Никога няма да има край на храната и водата. Божието завръщане ще има грижата за това! Побързайте, днес е време да вземете решение да прекарате вечността с Бога!
Когато Исус каже “Свърши се!”, Той ще захвърли свещеническата дреха и ще облече кралската мантия на Цар на царете и ще се завърне. Тогава на земята ще живеят две групи хора. Едната е описана в Откр. 6:14-16 “Небето биде преместено като свитък, когато се свива; и всички планини и острови се вдигнаха от местата си. И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините и казват на планините и на скалите: Паднете върху нас и скрийте ни от лицето на седящия на престола и от гнева на Агнето.” Нека не бъдем в тази група!

  Но, ще има и хора, които ще са щастливи, когато Исус дойде. Ето тяхната изповед: Исая 25:9 “И в оня ден ще рекат: Ето, тоя е нашият Бог. Чакахме Го и Той ще ни спаси! Тоя е Господ, чакахме Го! Ще се възрадваме и развеселим в спасението Му!” Аз искам да съм в тази група – а вие? Христос каза: “Бдете, защото в час, когато го не мислите, Човешкият Син иде.”

  Поколението на Ной не вярваше, че би могло да се случи нещо подобно. Содом също не мислеше, че би могло да стане нещо такова. И днес нашия свят не мисли, че това ще стане. Но то e съвсем близо! Който е мъдър, ще внимава в пророческите знаци. Той ще бъде готов. Струва си да размислите върху тази тема днес, защото утре може вече да е късно...

Данни и статистика по L.Schreven





Гласувай:
21



1. kniazandrey1 - извод.
07.05.2011 15:31
Освен всичко друго, от анкетата може да се направи извод, че лутераните са най-вярващи.
цитирай
2. estirbg - kniazandrey1,
07.05.2011 16:29
по-скоро всички църкви, които участват в статистиката, са фалшиви църкви, лишени от истината и Христовия дух, религия без сила, както се говори в пророчествата...
цитирай
3. balgarski7vinarki - Koi go znae kakav shte bade belega
07.05.2011 16:38
...dali pak niama niakoi star ruski satelit da tresne Pentagona ili ..?
lichno tvorchestvo -eko-horor poesia-
Osana veche e martav,
no talpite stenat pak v ekstaz ili strah
i chakat ultra kopele da zaparha
i kodovete da zaplushtiat
I neka! Taka mu se pada
na techno-lainoto-choveka.
цитирай
4. estirbg - Още един симптом
07.05.2011 17:10
на последното време посочен в Св.Писание е неверието, скептицизмът, безбожието. Сам Исус подчертава това в Лука 18:8:
“Обаче когато дойде Човешкият Син, ще намери ли вяра на земята?”
Най-вероятният отговор на Неговия въпрос е: Обстоятелствата непосредствено преди завръщането на Исуса ще бъдат такива, че истинската вяра в Бога ще е на изчезване. Злото ще триумфира, духовният мрак ще се сгъсти.
Още един текст 2Петр.3:3,4:
“Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие, защото откак са се поминали бащите ни, всичко си стои така както от началото на създанието!”
Осемнадесетият век сложи началото на съвременния философски материализъм и атеизъм, които достигнаха апогея си при Френската революция и бяха засилени с Дарвиновата еволюция в ХIХ век. Библията и религията бяха злостно критикувани. В ония времена защитата на Библията и опровергаването на критиката срещу нея бяха трудни поради ниското ниво на науката. Но днес с уточняването на много неща и с най-новите разкрития в много области на науката библейската религия се оказва непоклатима истина. Въз основа на съвременната ни информация всеки довод срещу Библията може да бъде анулиран. Но неверието си остава неверие. Формално мнозина изповядват някаква религия, но истинска християнска вяра и благочестие днес са рядкост. 2 Тим.3:5:
“Имащи вид на благочестие, но отречени от силата му...”
цитирай
5. estirbg - Като още едно допълнение -
07.05.2011 17:15
Св. Писание ни рисува и безгрижието, и порочната житейска философия на съвременния хомо сапиенс: Лука 17:26-30
“И както стана в Ноевите дни, така ще бъде и в дните на Човешкия Син. Хората ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ной влезе в ковчега, и дойде потопът и ги погуби всички. Така също както стана в Лотовите дни: ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха, а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички, подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви.”
Христос сравнява последното време с две древни епохи, именно предпотопния свят и трагедията на Содом и Гомор. Увлечени в безгрижни удоволствия и плътски наслади, печалбарство и вещомания, загубили всякакъв интерес към духовните и морални ценности, тези цивилизации били пометени от Божиите съдби.
Геологичните изследвания днес доказват този страшен воден катаклизъм от преди няколко хилядолетия, известен като всемирен потоп. Навсякъде по Земята са видими следите му - вкаменелости на растения и животни, очевидно утаени чрез вода. По цялата планета се откриват огромни райони, покрити със седиментни скали (утаени пластове, наноси), които на някои места стигат до 5 000 м дълбочина. Тук изводът на Исус е потресаващ. След като описва незавидното състояние на стария свят, Той заключава, че човечеството ще живее по същия начин преди великото събитие. Днес не е ли така? Девизът на милионите е: Яж, пий и си носи новите дрехи”, “да ядем и да пием, защото утре ще умрем”. Това са идеалите на съвременния човек. Колцина днес мислят за добродетели, за целта и смисъла на човешкия живот? Хуманизмът и духовната същност на човека се губят. Груб прагматизъм и материализъм владеят в човешките отношения. Изгодата, печалбата, личният интерес, парите са най-важното. Но затова и съдбата на нашата цивилизация няма да бъде по-добра от тази на стария свят.
Изброявайки признаците на последното време, с радост можем да посочим между тях и всесветското разпространение на добрата, евангелска вест за спасение. Сам Спасителят говори за това в Мат.24:14:
“И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всички народи, и тогава ще дойде свършекът.”
Под “вселена” обикновено Библията разбира нашата Земя. Това е знаменито пророчество, което изтъква, че въпреки неблагоприятната световна обстановка, несигурност, войни, страхове и бедствия Божият спасителен план ще бъде оповестен до краищата на Земята и милиони ще се спасят от този нечист свят.
ХIХ и ХХ век са блестящо потвърждение на това пророчество. От началото на миналото столетие започнаха да се основават световни библейски и мисионерски общества за разпространяване на Божието слово на всички езици и изпращане на проповедници по всички части на света. Днес целият глобус е огрян от евангелска светлина.
И така, картината на последното време е завършена. Христос беше казал: “Като видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата.” Всички предсказани симптоми са налице. Остават няколко години до края.
Това означава, приятели, че ние трябва да живеем с будна съвест и да контролираме постъпките си, за да не ни завари великият ден неподготвени. Това е и апелът на Божието слово в 1Сол.5:1-6:
“А за годините и времената, братя, няма нужда да ви се пише, защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление като болките на непразна жена и никак няма да избегнат. Но вие, братя, не сте в тъмнина, та да ви постигне оня ден като крадец. Защото вие всички сте синове на светлината, синове на деня... И тъй, да не спим както другите, но да бъдем будни и трезвени...”
цитирай
6. estirbg - Ето още една съвсем топла и "прясна" новина
07.05.2011 17:37

06.05.2011 г. „Дейли Телеграф” съобщава, че Върховният съд на Бразилия е разрешил еднополовите граждански бракове. След това решение "еднополовите двойки ще се ползват със същите права като хетеросексуалните двойки по отношение на изплащането на издръжка и получаването на наследство в случай на смърт на единия партньор." Една след друга държавите приемат подобни закони - сигнал, че времето на Потопа, за което говори Господ Исус Христос, наближава. Краят на злото - също!
цитирай
7. estirbg - Танче, ти казваш:
07.05.2011 18:57
"spored men to 6te nastupi plavno s promqna na suznanieto," нашето лично мнение не винаги съвпада с Божието и нашите помисли и предположения в много от случаите не съвпадат с тези на Създателя, нека да имаме това в предвид, когато разглеждаме бъдещи предстоящи всемирни събития. Темата, която ви представих не е според мои предположения, а според пророчествата дадени в Божието слово. То е единственият критерий и мерило, с което трябва да оценяваме случващите се и предстоящи световни събития.
Исая 55:8
"Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища,така казва Господ."
цитирай
8. kniazandrey1 - до Таня Иванова
08.05.2011 13:39
Тези "фаталистични картини" не са описани от средновековни мозъци. Авторът цитира Евангелието-то. Хайде да спрем да рационализираме и импровизираме пришествието и въобще Откровението.
Не съм съгласен и с автора, че белезите са налице, че неверието, скепсицизма и безбожието са навсякъде и че всички църкви са фалшиви.
цитирай
9. estirbg - kniazandrey1,
08.05.2011 14:53
Приятелю, погледни хората какво най-много четат в днешно време - езотерика, теории за квантови преходи и всякакви нови модерни "библии" с откровените лъжи на Луцифер в тези "възвишени" послания! Виж на първо място по прочит кои блогъри излизат - тези, които сеят плевелнитe семена на лъжливи теории - това според теб какво е???? Това е точно неверието, скептицизма и безбожието! Виж чия статия в момента е начелно място по прочит и популярна за 24 часа:"Опит за преврат - бунтът на роботите (8) от taidzi
Виж какво блогърката/ът "проповядва" в нейния блог и после ела да си говорим. Защото хората всичко друго четат, вярват и проповядват, само не и чистото и неподправено Божие слово. Още преди векове Божиите люде и пророци са го видели и са ни предупредили:
" Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,
и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните." 2 Тимотей 4:3-4 Това време както виждаш е дошло и е в нашето време.
Що се отнася до църквите, 99% от тях наистина са фалшиви, тъй като се отклоняват от Божиите повеления в една или друга степен. Посочената от мен статистика за отношението на различните църкви по основни кардинални въпроси от Писанията точно това показва - пълно отстъпление от Библейските истини. За тези отстъпления цял постинг ще ми е нужен, но ще се постарая и такъв да напиша.:)) Поздрави от мен!
цитирай
10. tihatavoda - ВСИЧКИ БЕЛЕЗИ ПРЕДИ ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ ВЕЧЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ,......
09.05.2011 11:18
" ВСИЧКИ БЕЛЕЗИ ПРЕДИ ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ ВЕЧЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ, така е според БИБЛИЯТА! " ....... И това не е от сега , а от създаването на християнството . Апостолите са очаквали Пришествието в рамките на живота си. А ако , праведните са изпълнявали съветите на Апостол Павел , да не се размножават , тъй като това е безсмислено ....!? По-добре обърнете внимание на любовта към ближния , към врага , към мъж , към жена , към пеперудките ,към който е под ръка....Пролет е .
цитирай
11. estirbg - tihatavoda,
09.05.2011 12:30
не е съвсем така, но едва довечера ще мога по-подробно да обясня...
цитирай
12. x2012x - Дали се е изпълнило всичко?
09.05.2011 22:09
В Откровението на Йоан , не се ли говореше за 200 милионна армия , това мисля ,че ще е Третата Световна война. В книгата на Даниил се пише ,че ще бъде завладяна Персия. Тия двете могат да станат всеки един момент. Злото е достигнало такива размери ,че вече се смята за победител . Днешните дни доказват ,че имаме нужда от Спасителя колкото се може по скоро... Надежда и Вяра в Него , щото този нашия свят е просто една илюзия...
Не се знае и колко радиация е изтекла от Япония , цялата планета е отровена .
Хората напълно се отрекоха от истината и грехът стана техен живот... Лудостта на света ни доближава до Пришествието , но дали ще избегнем ядрената война?! Дано ИИСУС се смили и възпре погубителя на народите! Молим те Господи , Спаси ни!
цитирай
13. estirbg - Извинете ме,
09.05.2011 23:01
тази вечер ми е невъзможно да дискутирам - утре трябва да ставам почти с първи петли ...но при първа възможност ще дам мнение! Още веднъж, простете, но очите ми се затварят след днешния тежък ден...:(
цитирай
14. estirbg - Танче,
10.05.2011 20:32
преди да ти разкажа за истината за Божието слово, първо трябва да ти дам светлина за това Кой е Бог, съществува ли Той и как се проявява в живота ни...
Има ли Бог?Да вярваме или да не вярваме.
Може този въпрос да не ни интересува, да сме безразлични към него поради многото други интереси, които ангажират вниманието ни, но последиците от решението на тази дилема са съдбоносни за всеки човек без изключение. Защо? Защото ако има Бог, по един начин ще устроя живота си, съобразявайки се с този изключителен факт; ако няма Бог, по съвсем друг начин ще планирам и подредя живота си.
Може би сега мнозина като теб мислят за доказателствата относно съществуването на Бога. Трябва веднага да кажем, че такова доказателство е невъзможно по принцип, както е невъзможно и обратното – да се докаже несъществуването на Бога. Защото да се докаже строго научно някакъв факт, означава това да се направи чрез опит, наблюдение и математика. Но това е „два пъти” невъзможно. Първо, защото Бог не е предмет на точните науки, а на философията и религията, където строго научното доказателство е немислимо, и второ, защото Бог не е подчинен на човешката логика, не е достижим от човешките доводи. Не можем да докажем Божието съществуване точно както мравката не може да докаже съществуването на човека! Човешкото мислене е ограничено и не може да обхване неограничения Бог. По този повод великият физик на нашето време Алберт Айнщайн казва: „Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ. Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря.” „Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения. Как може тогава да си представи Бога, пред Когото хилядите години и хилядите измерения са като едно?” (Д-р Ив. Панчовски: „Религия на естествениците”, София). А в Библията четем:„Ето народите са като капка от ведро и изглеждат като ситен прашец на везните;…
Всички народи са нищо пред Него… Онзи, Който седи над кръга на земята, пред Когото жителите й са като скакалци…
Вдигнете очите си нагоре и вижте: Кой е създал тези светила и извежда множеството им с брой? Той ги вика всичките по име; чрез величието на силата Му и понеже е мощен във власт, нито едно от тях не липсва.” Исая 40:15,17,22,26
И така, отговорът на нашия въпрос е из областта на вярата, а вярата има много убедителни основания в заобикалящия ни свят, в Библията и в живота. Кои са те?
От край време природата е била велик „илюстратор” на Божията мъдрост и мощ. От първичния и непосредствен опит знаем, че всяко нещо в света има своя причина. Книгите имат автори, машините – инженери, сградите – строители. Така и чудният свят, в който сме поставени да живеем, има своя причина. Да приемем, че светът се е създал случайно, без една велика Първопричина, означава да кажем с Блез Паскал (1623-1662) „Какви ли невероятности трябва невярващите да вярват, за да си останат невярващи!”
Исак Нютон (1642-1727), наречен „украсата на човешкия род”, изразява вярата си в Бога с думите „Удивителният порядък във Всемира може да се припише само на едно могъщо и премъдро Същество…”
В книгата на Агоп Мелконян „Мъдростта на небето” се намира следният забележителен пасаж:
„На пръв поглед Вселената, животът и разумът съществуват като че ли благодарение на някакво чудо. Законите и фактите са се „сработили” така, че всичко около нас се оказва устроено по изумително целесъобразен начин. А каква е тази „цел”? като че ли нашето собствено съществуване. Затова напоследък някои космолози говорят за „логика” в устройството на Вселената, логика, която преследва определена цел: Да се създаде възможно най-добър свят за съществуването на разума…Излиза, че над Вселената властва разум, който се е погрижил за нейното целесъобразно устройство. А се знае как някои наричат този разум…”
Ето някои текстове от Библията, които говорят за Този разум:
„Небесата разказват за славата Божия и просторът известява делото на ръцете Му.” Пс.19:1
„Защото всяка къща се строи от някого, а Този, Който е устроил всичко, е Бог” Евр.3:4
Скептикът Волтер (1694-1778) не е могъл да избегне големия въпрос. Той пише:
„Светът ме затруднява и аз не мога да мисля, че този часовник съществува и няма часовникар…Атеистите никога не са отговорили на тази мъчнотия, че един часовник доказва часовникаря.”
„Учените все повече признават, че съществуването на Универса и специално живата в него изискват невероятно прецизна настройка на много фактори. Това говори за необходимостта от интелигентен дизайн от самото начало.” В своя бестселър „Кратка история на времето” Стивън Хокинг (един от най-големите физици и космолози на съвремието) отбелязва:
„Ако скоростта на разширението една секунда след Големия взрив би била по-малка от едно на 10 на17-та степен, Вселената би реколабсирала преди някога да стигне настоящите си размери.”
И той заключава:
„Би било много трудно да се обясни защо Вселената е трябвало да започне по този начин, освен като акт на Бога, Който е възнамерявал да създаде същества като нас.” (сп. Signs of the times”, юни 2001)
И микросветът говори за мъдростта на Твореца, като убеждава мнозина в съществуването Му. Световноизвестният физик на нашето време Макс Борн (1882-1970) пише в своето есе „Моят живот и възгледи”: „…Позволете ми да кажа няколко думи за себе си и за атома. Ние – атомът и аз, бяхме задружни до съвсем скоро. Аз виждах в него ключ към най-съкровените тайни на природата и той ми откри величието на творението и Твореца…” В Пс.104:24 четем:
„Колко са разнообразни Твоите дела, Господи! С мъдрост си направил всички тях, земята е пълна с Твоите творения.”
Произходът на живота също ни води неизбежно към великия „Аз Съм”. Живата клетка е невероятно сложно образувание. Вероятността да се появи една жива клетка от случайна среща на химичните елементи е практически нулева! Съветският академик В. Глушков пише:
„Нали ние се опитваме да синтезираме белтъци, без да очакваме те случайно да се получат от хаоса на материята. Такова нещо по принцип не е изключено. Биологът Леконт де Нойи е изчеслил подобна вероятност. Получи се чудовищна цифра; от хаотичните съчетания белтъчна молекула може да се появи един път на 10 на 321-ва степен, защото примерно възрастта на нашата Галактика е 10 на 10-та степен години.”
Може би най-голямата заслуга на Луи Пастьор (1822-1895) към науката е, че е установил принципа „живот само от живот” и е опровергал ненаучната хипотеза за самозараждането. Животът произхожда от единкосмичен източник, от един Създател, а не се появява от само себе си.
Христос представя тази истина с думите:
Защото както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си.” Йоан 5:26
Творецът има „живот в Себе Си”, т.е. несъздаден, вътрешно присъщ на Божеството, живот.
Понакога се поставя нелогичния въпрос „Кой е създал Бога?” В книгата си „За произхода и целта на света” д-р Димитър Пенов пише, че този въпрос е обиден за ума на питащия, защото когато казваме, че Бог е първопричина за съществуването на всичко, нямаме право да питаме „А кой е създал първопричината”, защото ако Първопричината е създадена, тя не е вече Първопричина. Бог е Първопричина, т.е. несъздаден, безначален и безкраен.
Сега нека се обърнем към дилемата „Има Бог, няма Бог” и проследим последиците от избора, общочовешките философски и морални следствия, произтичащи от двете решения на въпроса.
Ако няма Бог, човекът има животински произход. Той е крайният продукт на дълга верига случайности, в чието начало стои маймуната! Понятия като морал, нравственост, съвест са относителни и даже губят смисъл. В Библията това е посочено кратко и лаконично в Пс. 14:1.
„Безумният каза в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се, извършиха нечестиви дела, няма кой да прави добро.”
Последицата от едно „Няма Бог” е винаги морално разложение и нечестни дела. Във философията на безбожието всичко се съгласува с прагматичния принцип: право е онова, което е полезно и целта оправдава средствата. Смисълът или по-точно безсмислието на живота е изразено с думите: да ядем и да пием, защото утре ще умрем (Исая 22:13). Светът е склад с провизии и аз трябва максимално да се възползвам.
Съвсем различно изглеждат нещата, ако реша, че има Бог. Тогава човекът има божествен произход, създаден по образ и подобие на Бога. Неговият живот е тясно свързан с личността, живота и волята на небесния Отец. В Деян.17:24-28 четем:
„Бог, Който е направил света и всичко, което е в него…, Той дава на всички и живот, и дишане, и всичко. Направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на земята, като им е определил отнапред положени времена и пределите на заселищата им, за да търсят Бога, та дано някак биха Го попипали и намерили, макар че Той не е далеч от всеки един от нас; защото в Него живеем, движим се и съществуваме…”
Човешкият живот има висш духовен смисъл – формиране на добродетелен характер, стремление към пълно единение с Бога и небето, както ни казва Ефес.2:10:
„Защото сме Негово творение, създадени в Христос Исус за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.”
Понятия като морал, нравственост и съвест имат вече реална основа. Ето един пример за илюстрация: В ранната библейска история е представен животът на един прекрасен млад човек, на име Йосиф, възпитан във вярата. Честен и морално чист, с възвишена душевност, той посреща едно огнено изкушение с думите: „Как прочее да сторя аз това голямо зло и да съгреша през Бога?” (Бит.39:9). Йосиф чувства, че носи морална отговорност за постъпките си пред едно висше Същество.
Щом има Бог, хората са братя, защото имат един Баща. Когато забравим Бога, ние се отчуждаваме един от друг, няма какво да ни обединява. В името на какво да обичам и почитам човек, който ми е абсолютно чужд и по произход, и по народност, по култура може би, по образование, интереси, материално състояние? Но в името на Бога ние можем да смятаме всеки човек за брат, независимо от хилядите различия и противоречия.
Нека посочим в края на съдбовната развръзка на дилемата: вечна смърт или вечен живот! Тук особено подхождат знаменитите думи на Христос:
„Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.” Йоан 3:16
От гледна точка на човешката психика, Бог е незаменима душевна и духовна потребност. Без Бога няма трайно щастие, няма мир и радост в душата. Нищо не може да замести Божието присъствие, Божията любов и топлота. Без Бога всичко е суетно, мимолетно и празно. Великият руски писател Достоевски (1821-1881) в произведението си „Бесове” казва, че човек няма само нуждата да бъде щастлив. Всекидневният хляб не е единствената храна, към която се стреми. Той има нужда да вярва всеки миг, че съществува висша радост, абсолютно невъобразима и блажена, от която той няма да бъде изключен. Той има нужда да вярва в нещо, което не може да си достави нито чрез работата, нито чрез хитростта. Той има нужда да вярва в неизмеримото, непонятното, безкрайното. „Целият закон на човешкото съществуване – казва Степан Трофимович в последната глава на „Бесове” – се състои в това, че човек може винаги да се преклони пред нещо безкрайно велико. Ако бихме лишили човечеството от това безкрайно велико, то би умряло в отчаяние.”
Без Бога няма утеха. В каква безнадежност умира невярващият и с каква надежда умира вярващият!
Мъдрецът казва в Пр. 14:32:
„Нечестивият е смазан във време на бедствието си, а праведният и в смъртта си има упование”.
Изводът в тази първа глава може добре да бъде изложен с един цитат от известната религиозна писателка Елън Уайт (1827-1915). „Бог е дал в писанията Си достатъчно доказателства за техния божествен произход. Неговото лично свидетелстване, Неговият характер, достоверността на Неговите изявления са утвърдени чрез свидетелства, които се позовават на нашата преценка, и тези свидетелства са изобилни. Вярно е, че Той не е премахнал възможността да се усъмни някой…и ония, които искат да се съмняват, имат случай за това, обаче тези, които желаят да се запознаят с истината, ще намерят достатъчно основания, за да вярват.” (Е.Уайт, „Възпитание”, стр.183,184)
цитирай
15. estirbg - Що се отнася до Божието Слово,
10.05.2011 20:58
това е едно от Нещатата, пред които трябва да благоговеем и да се прекланяме.
Съществуват две велики книги, които трябва да четем – Природата и Библията. Големият руски химик Михаил Василевич Ломоносов (1711-1765) е изразил това с думите: „Човешкият род има дадени от Твореца две книги. В едната е показал Своето величие, а в другта – Своята воля.Първата е видимият свят, който Той е сътворил, за да може човекът, гледайки величието, красотата и хармонията на делата Му, да признае Неговото всемогъщество. Втората е книгата на Светите Писания. В нея е изложено Божието намерение за нашето спасение…”
Библията е книга-чудо. Несравнима с никое творение на човешкия дух, претърпяла тежки преследвания и все пак вечно жива, книга, която е дошла и до нас.Библията е най-старата литература, оцеляла до ден днешен в такъв запазен вид. Нейната древност и същевременно запазеност и непромененост (интегритет) не е ли чудо? Минала през жестоки преследвания и огнени клади, тя и днес шества по света и носи светлина навсякъде. Понеже е Божие Слово, тя е неунищожима. Така я охарактеризира ап. Петър в 1Петр. 1:24,25 :
„Защото: „всяка твар е като трева и всичката и слава като цвят от трева; тревата изсъхва и цветът и окапва, но Словото Божие трае до века”, и това е словото, което ви е благовестено.”
Преписвана и превеждана през вековете, днес Библията е разпространена и четена в цял свят. Съгласно данни от 2005г. съвременните преводи на Библията или части от нея наброяват 2377!
Често се задава основателният въпрос: Дали при хилядите преписи и преводи през толкова хилядолетия оригиналният и текст не е променен? Преди всичко трябва да се изтъкне огромният брой ръкописи (манускрипти), буквално хиляди, с които е представена Библията или части от нея, откривани в течение на десетки и стотици години. И все пак, дали текстът не е променен от неумолимия фактор време?
Една крупно събитие за Библейската археология ни помага да се убедим в непроменимостта на първоначалния текст.Една крупно събитие за Библейската археология ни помага да се убедим в непроменимостта на първоначалния текст.
През 1947г. бяха открити прочути древни свитъци на части от Библията в пещери край Мъртво море. Това са така наречените Вадикумрански пергаментни свитъци, най-старите ръкописи, с които днес библейската археология разполага. Между тях се намира един свитък на книгата на пророк Исая,който експертите са датирали във втори век пр. Хр. При това датиране е използван радиоактивният метод, създаден от професор Уилиард Либи (1950). Тези ръкописи са от огромно значение за всеки християнин, тъй като са от времето на Христос и представляват библейски текстове, които Христос и апостолите са употребявали.
Първата ни мисъл сега е, дали не е настъпила промяна на оригиналния текст за около 11 столетия. (Най-старата еврейска Библия, с която разполагахме до 1947г. бе от Х век сл. Хр.).
Какво показаха изследванията? Макар че има вариации в буквуването, граматични форми и писмени особености, няма никъде съществена промяна. Ученият свят е бил удивен, че от времето на Христос текстът на еврейската Библия не е претърпял никаква промяна от особено значение. Бог е бдял над Своето Слово, за да стигне то в достъпен вид, непокътнато до всяко поколение!!!
И така, първото чудо на Библията е нейната древност и непромененост.
Второто удивително качество на Библията е нейната истинност и непротиворечивост. Всеобхватна, с необикновено богата тематика, написана в различни епохи от различни автори, тя все пак не греши и говори винаги истината, какъвто и въпрос да третира. Много хипотези и теории са се сменяли в науката, докато се установи истината в дадена област. И тук сме свидетели на едно изумително обстоятелство: Когато се изясни дадена научна истина, Тя винаги се покрива със становището на Библията.
Да вземем пример от биолагията. Съвременната генетика, основана от Грегор Мендел (1822-1884), се разви в наше време като стройна експериментална наука и откри законите за унаследяване на родителските белези от поколението. Тя показа по неоспорим начин стабилността на вида. Видът варира в широки граници и с това се осигурява приспособимостта на организмите към различни условия и разнообразието на сортове и породи, но границите на основния тип не могат да бъдат премахнати. А какво ни казва Библията по този въпрос? Още на първата и страница четем записаните преди хиляди години слова – Бит.1:11,12, 21, 24:
И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод, според вида си… и стана така. Земята произрасти крехка трева – трева, която да дава семе, според вида си и дърво, което да ражда плод, според вида си…
И Бог създаде големите морски чудовища и всяко одушевено същество, което се движи, които водата произведе изобилно, според видовете им и всяка крилата птица според вида и…
И Бог каза: да произведе земята одушевени животни според видовете им: добитък, влечуги и земни зверове, според видовете им…”
Няколко пъти се повтаря изразът „всяко според вида си”!
Библията се оказа истинна в историята, археологията, здравеопазването, астрономията, космологията и т.н. Мястото не ни позволява да приведем примери. Всеки, който търси истината, маже да научи това. Било е време, когато са считали библейските твърдения за легенди, но това се е дължало на невежество в много области. Днес изследванията все повече потвърждават изявленията и. Чуйте сега как самата Библия говори за себе си:
„Същността на Твоето Слово е истина…” Пс.119:160
„Освети ги чрез истината, Твоето Слово е истина.” Йоан 17:17
Този текст е част от първосвещеническата молитва на Исус Христос. И още нещо към този втори аспект. При обстойно изучаване на Свещеното Писание, прави силно впечатление вътрешното му единство и непротиворечивост. В него откриваме същата мъдрост, порядък, хармония и закон, както в книгата на природата. Затова и пророк Исая апелира в Ис.34:16:
„Потърсете в книгата Господня и прочетете; никое от тях няма да липсва, нито ще бъде без другарката си; защото, Господ казва: Моите уста заповядаха това; и самият Негов Дух ги събра.”
Третата особеност на Библията е нейното въздействие върху човека. От памтивека мъдреци, философи и социолози са служили на една мечта – да преобразят света и човека, да подобрят обществото и облагородят характера на човека. Постигнатото е твърде малко или нищо. Но онова, което никой друг фактор не е в състояние да направи, Библията е постигнала с хиляди хора. Литературата, педагогиката, изкуството могат да дадат някаква култура, възпитание, етикеция, но не могат да променят лошата природа на човека, не могат да го спасят от самия него. Човек се намира в състоянието, описано в Ер.13:23, безпомощен срещу злите си наклонности, и животът доказва това:
„Може ли етиопец да промени кожата си или леопард – пъстротата си? Тогава можете да правите добро вие, които сте се научили да правите зло.”
Единствено Библията, като Божие Слово и сила, може да помогне и преобрази грешника, да го направи Божий син и дъщеря.„Защото Божието Слово е живо, действено, по-остро от всеки меч, остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка и издирва помислите и намеренията на сърцето.” Евр.4:12
„Цялото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата, за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено подготвен за всяко добро дело.” 2Тим.3:16, 17.
И последното чудо на Библията, което я прави уникална, са нейните пророчества. Около 27% от библейския текст е пророчески. Тази книга съдържа стотици предсказания от различен характер: предвиждания за историческото развитие на света, пророчества за Месия (Христос), предсказания за събитията – симптоми на последното време, пророчества за крайната съдба на света и човечеството и т.н. Тук трябва да отбележим един фундаментален факт. Тъй като в никоя друга свещена книга на народите и в никоя друга литература в нашия свят не се съдържат точни пророчества, освен в Библията, тези пророчества и тяхното точно покритие с историята са божественият печат на Библията. Сам Великият Бог се позовава на това:
„Помнете предишните дела от древността; защото Аз съм Бог и нама друг… Който от началото изявявам края и от древните времена – нестаналите още неща…” Ис.46:9, 10
Ето накрако един красноречив пример. Историята за възхода и залеза на Отоманската империя пълни томове. Издигайки се като приливна вълна, турците застрашават Европа през ХVІ век. В продължение на 400 години вилнеят над Източна Европа. Но постепенно тази империя запада, докато стане „болникът”. Глава 9 на Откровение, написана преди около 2000 години от ап. Йоан, е забележително пророчество за съдбата но Отоманската империя. Въз основа на Откр.9:15 Джоусая Лич от Филаделфия публикува в1838г. тълкуванието, че на 11 август 1840г. Турция ще капитулира пред великите сили. Неговите възгледи били отбелязани и усмивани в списания и атеистични клубове на Америка. Но когато се разнесли новините за залеза на Турската империя, всички били потресени. За няколко месеца Лич получил повече от 1000 писма от изтъкнати атеисти, в които заявявали, че се отказват от борбата против Библията и я приемат като божествено откровение до човека. Тук подхождат думите на ап. Петър:
„Защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но святите човеци са говорили от Бога, движими от Святия Дух”. 2Петр.1:21
Всичко това, взето заедно, и цялото и съдържание, доказва неоспоримо, че Библията е Божие Слово, Слово на Живия Бог. Всяка книга има своя автор. Ако запитаме сега кой е авторът на Библията, трябва да отговорим, че макар и написана чрез човешки представителства, тя ни предава небесна, надземна информация. Пророците и апостолите, като писатели на различните и части, са били ръководени от Божия Дух. В такъв случай нейният истински автор е сам Бог! Самата Библия отговаря на въпроса за авторството и във 2Тим.3:16 и 2Петр.1:20, 21:
„Цялото писание е боговдъхновено…” 2Тим.3:16
И това да знаете преди всичко, че никое пророчество в писанието не е собствено обяснение на пророка на Божията воля; защото никога не е идвало пророчество по човешка воля, а святите човеци са говорили от Бога, движени от Святия Дух.” 2Петр.1:20, 21
Библията е Божие послание до теб и мен, за да ни осветли относно смисъла и целта на живота и да ни помогне (1Сол.2:13).
Нейното най-велико достойнство е, че ни посочва Спасител, Господ Исус Христос и път към Божието царство (Деян.4:12).
И така, скъпа Танче, ако Библията не съществуваше, светът би могъл да бъде интерпретиран и материалистически. Но ето, тя съществува, тя те осветлява, тя апелира към здравия ти разум и сърцето ти. Известно е възхищението и преклонението на много гении пред Библията. Мъдри ще бъдем, ако се вслушаме в мнението на класика на българската литература Иван Вазов (1850-1921):
„Аз не зная под небето друга книга, по-могъща и тъй всеобща, каквато е Библията… Там, дето Библията се знае и чете, злините са случайни, а добродетелите са трайни спътници на живота. Учудвам се, че тази свята книга многа слабо се знае у нас, не само от миряните, но и от духовниците.”
Днес е още по-страшно от Вазовото време, - Библията е захвърлена, забравена и заменена с хиляди "духовни" фалшификати на "духовни" учители, водени не от кой да е, а от самият Луцифер. Последни времена сме, Сатана е активизирал всичките си сили да заблуди колкото се може повече хора и да ги отклони от Истината и спасението, защото знае, че малко му остава...Който е мъдър, ще се вслуша в съветите на Книгата на книгите - това е въпрос на свободен личен избор, и все пак - моля се да бъдете разумни, когато четете тези редове и да не бъдете безхаберни и безразлични към самите себе си...

цитирай
16. amity - В Откровението на Йоан, не се ли г...
22.05.2011 23:14
x2012x написа:
В Откровението на Йоан , не се ли говореше за 200 милионна армия , това мисля ,че ще е Третата Световна война. В книгата на Даниил се пише ,че ще бъде завладяна Персия. Тия двете могат да станат всеки един момент. Злото е достигнало такива размери ,че вече се смята за победител . Днешните дни доказват ,че имаме нужда от Спасителя колкото се може по скоро... Надежда и Вяра в Него , щото този нашия свят е просто една илюзия...
Не се знае и колко радиация е изтекла от Япония , цялата планета е отровена .
Хората напълно се отрекоха от истината и грехът стана техен живот... Лудостта на света ни доближава до Пришествието , но дали ще избегнем ядрената война?! Дано ИИСУС се смили и възпре погубителя на народите! Молим те Господи , Спаси ни!

В "Даниил" 11 глава има един много интересен стих, който казва, че Северният цар ще завладее съкровището на златото и на среброто. Като израз това е напълно безсмислено. Единственото обяснение трябва да се търси в символите на златото и среброто. Във Втора глава се посочват две империи - Вавилон и Мидо-Персия. На тяхното място се намират Ирак и Иран. Ако наистина златото и среброто в Дан.11:43 означават това, то е напълно реално САЩ да завладеят Иран.
цитирай
17. strianakiev - Дали е коректно...
01.07.2011 22:23
ние да говорим от името на Исус Христос..или да цитираме канонизираните Евангелия...Какво са мислили и как са отразили Благата вест авторите на Евнгелията никой не би могъл да каже със сигурност. Известно е, че по разпореждане на не малко Папи са правени фриволни промени в канонизиранитя Евангелия. Да не говори, как днес не малко "духовници" интерпретират Светото писание. Практиката на Светата Църква в лицето на нейните "духовници" - така наречения клир може да се определи, като търгашество въпреки, че Исус Христос изхвърля търговците от храма. И наистина, кога Исус Христос е казвал нещо друго освен това, че между нас миряните и Бог не трява да има посредници. Свръзката ни с Твореца е директна и е създаена в момента на сътворението.
цитирай
18. анонимен - Zdravej estirbg, molja te da raz...
22.10.2011 20:49
Zdravej estirbg, molja te da razgledash http://kosmos-21.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html tuj kato avtorut se hvali, che dosta pravoslavni razprostranjavat knigata sred enoriite si i pomoli za komentar.
Za suzhalenie az se zapoznah s adventizma ot njakolko meseca i ne sum zapoznat v detajli, inache lekciite na prof. Vite sa strahotni
цитирай
19. estirbg - Доста обемист е материалът,
12.11.2011 20:32
и ще трябва прецизно да се прочете. При повече свободно време ще го прегледам, но няма да е скоро....
Имам още лекции на prof. Vite, ще дам линковете скоро.
цитирай
20. анонимен - Благодаря, за всичко казано тук!
12.05.2012 08:31
Благодаря, за всичко казано тук!
цитирай
21. анонимен - На вниманието на евангелистите тук
19.10.2012 15:07
Моля за малко внимание..
Иисус се пише на български с две и-та доколкото знам, даже англоговорящите протестанти го превеждат от гръцки с "Je"... Ἰησοῦς (Iēsoûs).
A самата Библия "τὰ βιβλία" Та Библия -Тhe books- Книги, виждаме пак идва от гръцкото православие...на православен събор по времето на римската империя са приети 27 книги като Боговдъхновени и имащи достоверен призход наречени са τὰ βιβλία или Библия. т. е Евангелисти добре дошли и заповядайте при православните християни. Първата Икона "εἰκών eikōn" пък е нарисувана от Св. Евангелист ЛУКА, Св. Богородица с Младенеца...Всичко това го казах защото коментарите по-горе ме смутиха с незнание или неинформираност... Има Тълкувание на Откровението от свети хора (има го в библиотеките и книжарниците) още от зората на християнството с чиято Богоозареност не можем да се сравняваме (даже Библия на събор са сглобили Боговдъхновено тези свети хора) така че да се правим на тях и да се мъчим да тулкуваме ПРАВИЛНО ще ни е трудно.

Мир и любов ви желая!

За справка на посочената информация библиотеки "Cambridge" UK, Св.Св. Кирил и Методий, София; Библиотека на Софийски Университет София; Даже WIKIPEDIA.org

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estirbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1883950
Постинги: 110
Коментари: 2805
Гласове: 5349
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031