Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 22:05 - НЕ САБОТИРАМ ИНИЦИАТИВАТА НА БТВ, НО ТЯ Е В СЪБОТА - БОГ НЕ БЛАГОВОЛИ В ПОДОБЕН ТРУД!
Автор: estirbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3510 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 19.04.2011 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Публикувам постинга си и тук, в бизнес категория, защото много хора се трудят и вършат личните си дела в Събота, Истинския ден на Господа, без да знаят, че с този грях всъщност навличат  Божия гняв върху себе си. Ето защо:
Нека ви припомня Четвъртата заповед от Десетте Божии заповеди:
В Изх. 20:8-11 четем – “Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден, който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа – ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти. Защото в шест дни направи Господ небето и земята, морето и всичко, що има в тях, а на седмия ден си почина. Затова Господ благослови съботния ден и го освети.”
Това е единствената заповед, която започва с императивното “Помни!” Защо? Защото Бог знае, че можем да забравим! Парадоксално е, че единствената от десетте заповеди, която започва с “помни”, е забравена от целия свят! Включително и от БТВ!(А те изобщо дали я знаят?!)...

Нещо повече, съботата е белег за нашата любов към Исус. Езек. 20:20 – “Освещавайте още и съботите Ми и нека бъдат знак между Мене и вас, за да познаете, че Аз – Господ, съм ваш Бог.” Бог каза “освещавайте съботите Ми” – те ще бъдат знак между Мене и вас – 24 часа специална връзка на любов...

Фактът, че Бог е направил небето и земята, Го отделя от всички останали фалшиви богове. Нито едно друго божество не е сътворило каквото и да е. Така че, всеки път, когато “помните” съботния ден, вие почитате истинския Бог. Ето защо, ако тази заповед е била спазвана винаги, нямаше днес да има атеисти, агностици, езичници или скептици. В нашите училища никога нямаше да се преподава еволюцинната теория, защото е невъзможно да се съмняваш в Бога или да не вярваш в Него и същевременно да пазиш седмия ден на всяка седмица в Негова чест. Това е, също така, и причината, поради която дяволът толкова много мрази Божията събота. Той искаше да бъде като Бога и затова установи свой собствен ден на поклонение (неделята).

  Тази съботна заповед все още се пазеше, когато Исус беше вече мъртъв. Лука 23:56 – “И като се върнаха, приготвиха аромати и миро. И в събота си почиваха според заповедта.” Учениците си почиваха според заповедта. Исус умря в петък, почина си в събота и възкръсна в неделя.

  Бог ни е дал съботата като най-скъпоценния Си подарък. Тя е време, в което се събираме заедно, когато сме със семействата си; време на физическа, умствена и емоционална почвка. Ние се нуждаем от нея! Причината, поради която толкова много хора днес са преуморени, страдат от язва и инфаркт, поради която съпрузи и съпруги непрекъснато се карат е, че цялото ни общество е “под пара” седем дни в седмицата! Имате нужда от съботата, за да забравите всичко. Бог ни я остави не за да ни създава проблеми, а като благословение. Човешката природа се нуждае от възможност да се реорганизира, възстанови и освежи. Съботата се превръща в най-специалния ден от седмицата!

   Дяволът днес прекрасно знае значението на съботата. Всеки път, когато Бог даде нещо за благословение, дяволът веднага е готов  с негов фалшификат. Това е негова запазена марка. Бог даде съботата, но дяволът знаеше, че тя прославя Бога повече от всяка друга заповед. И затова – за да отклони хората от поклонение пред истинския Бог и да обезсили всяко нещо, което Го прославя - той изопачи и обърна нещата така, че повечето от днешните християни по света да нарушават съботния ден без дори да подозират за това!
  Това е още една причина, поради която дяволът учи, че законът е отменен. Интресно защо онези, които проповядват това, спазват останалите девет заповеди! Една заповед ги смущава и в усилието си да я отстранят, те отхвърлят целия закон.

 

Яков 2:10-12 – “Защото който упази целия закон, а съгреши в едно нещо, бива виновен във всичко. Понеже Оня, Който е рекъл: Не прелюбодействувай!, рекъл е и: Не убивай! Тъй че, ако не прелюбодействуваш, а пък убиваш, станал си престъпник на закона. Така говорете и така постъпвайте – като човеци, които ще бъдат съдени по закона на свободата.”

 

Мат. 5:17-19 – “Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците. Не съм дошъл да разруша, но да изпълня. Защото, истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство, а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.”

Ако нарушим една, нрушаваме всички. Защо? Отговорът е прост. Спазването на Божия закон се основава на едно нещо – ЛЮБОВ. Това не е принудително робство, а “любовни” взаимоотношения. В Йоан 14:15 Исус каза: Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди.” Десетте заповеди просто показват кого обичаме повече – Исус или греха (който е “беззаконие” според 1Йоан 3:4). Цялото пазене на закона се базира на любовта. Йоан 14:21 – “Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби, ще бъде възлюбен от Отца Ми и Аз ще го възлюбя, и ще явя Себе Си нему.”   1Йоан 5:2,3 – “По това познаваме, че любим Божиите чада – когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди. Защото, ето що е любов към Бога – да пазим Неговите заповеди. А заповедите Му не са тежки.” Така че, когато избирам да наруша една от Божиите заповеди, аз разрушавам връзката на любов между мене и Христос. Ето защо се казва, че нарушавайки една заповед, нарушаваме всичките. Спомняте ли си какво попита  онзи законник, който се опита да провокира Исус с въпроса си в Мат. 22:36-40 – “Учителю, коя е голямата заповед в закона? А Той му рече: Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум. – Това е голямата и първа заповед. А втората, подобна на нея е тая: Да възлюбиш ближния си като себе си. – На тия две заповеди стоят целият закон и пророците.” В Лука 16:17 Исус каза още: “Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне.” Нито една ТОЧКА или ЙОТА от закона не може да пропадне!

  Нека сега да идентифицираме този ден. Кой е седмият ден от седмицата? Събота! Всеки алманах, календар или енциклопедия дават информация за нея. Но, за да бъдем сигурни, трябва да открием съботата в Библията. Нека отидем в Новия Завет, в Мат. 28:1 – “А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба.” Исус умря в петък и възкръсна в неделя. Денят между тях беше събота. Ето ви още едно потвърждение: Лука 23:54; 24:1 – “И беше приготвителен ден, и съботата настъпваше...  А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, носещи ароматите, които бяха приготвили.” Първо е приготвителният ден (петък), след това идва денят за почивка “според заповедта” (събота) и най-накрая – денят на възкресението (неделя). Ето ви още един текст: Марко 15:42-16:1 – “И когато вече се свечери, то понеже беше приготвителен ден – сиреч срещу събота – дойде Йосиф от Ариматея – един почтен съветник, който и сам ожидаше Божието царство – и осмели се да влезе при Пилата и да поиска Исусовото тяло. А Пилат се почуди дали е вече умрял и като повика стотника, попита го дали е от дълго време мъртъв. И като се научи от стотника, отстъпи тялото на Йосифа. И той купи плащеница и като Го сне, обви Го в плащеницата и положи го в гроб, който бе изсечен в скала и привали камък върху гробната врата. А Мария Магдалина и Мария Йосиевата майка гледаха где го полагаха. А когато мина съботата, Мария Магдалина, Мария – Якововата майка и Саломия, купиха аромати, за да дойдат и да Го помажат.” Оттук отново става кристално ясно, че съботата е денят, който е между петък (когато Исус умря) и неделя (когато възкръсна). Новият завет недвусмислено сочи кой е почивният ден – събота.

  Кой ден пазеше самият Исус Христос? Можем да бъдем спокойни, ако правим това, което правеше сам Той. Фактически, на това ни учи Библията – да вършим Неговите дела. 1Йоан 2:3-6 – “И по това сме уверени, че Го познаваме – ако пазим заповедите Му. Който казва: Познавам го!, а заповедите Му не пази, лъжец е и истината не е в него. Но ако някой пази Словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него. Който казва, че пребъдва в Него, сам е длъжен да ходи, както е ходил Христос.” Нека видим какви бяха обичаите на Исус. Лука 4:16 – “И дойде в Назарет, дето беше отхранен и по обичая си влезе в синагогата един съботен ден и стана да чете.” Обичай на Исус беше да ходи на църква в събота. Всъщност, Той толкова много уважаваше съботата, че гледайки напред в бъдещето, поръча и на нас да я пазим. Мат. 24:15-20 – “Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на свято място (който чете, нека разбира), тогава ония, които са в Юдея, нека бягат по планините; който се намери на къщния покрив, да не слиза да вземе нещата от къщата си и който се намери на нива, да се не връща назад да вземе дрехата си. А горко на непразните и на кърмещите в ония дни! При това, молете се да се не случи бягането ви зиме или в съботен ден.” Тук Исус хвърли поглед 40 години напред в бъдещето и каза на Своите ученици да продължават да почитат съботата. Бог отговори на техните молитви и бягството им стана през 70г.сл.Хр., през октомври, в сряда, в град на име Пела и нито еди християнин не беше убит при превземането на Ерусалим. Ако Исус очакваше от Своята църква да пази съботата 40 години след Неговото време, можем да бъдем сигурни, че желанието му е същото до края на времето. Фактически, четвъртата заповед е единствената в това пророчество, която Исус специално поръча да бъде спазвана след смъртта Му!

  Кой ден спазваха учениците на Христос в Новия Завет? Деян. 13:14,42-44 – “А те заминаха от Перга и стигнаха в Антиохия писидийска; и в съботния ден влязоха в синагогата и седнаха... Когато си излизаха (от юдейската синагога), езичниците ги молеха да им се проповядват тия думи и следващата събота. И когато се разотиде синагогата, мнозина от юдеите и от благочестивите прозелити тръгнаха след Павла и Варнава, които – като се разговаряха с тях – увещаваха ги да постоянстват в Божията благодат. На следващата събота се събра почти целият град да чуят Божието слово.” Ето, че в Новия завет християните живеят под Божията благодат и едновременно с това спазват съботата. Още един текст: Деян. 18:4 – “И всяка събота той разискваше в синагогата с юдеи и гърци и се стараеше да ги убеждава.” Павел всяка събота проповядвал на юдеи и гърци. Дори и без църква, апостолите спазвали съботния ден: Деян 16:13 – “А в събота излязохме вън от портата край една река, гдето предполагахме, че става молитва; и седнахме, та говорихме на събраните там жени.” Павел – великият апостол - направи следното изявление: Деян 20:27 – “Защото не се посвених да ви изявя цялата Божия воля.” Той беше изявил цялата Божия воля. Ако имаше заповед за промяна на съботата в неделя, защо Павел не ни го е казал? В Библията седмият ден – съботата се споменава повече от 140 пъти. Но няма НИТО ЕДНА индикация за това, че първият ден на седмицата (неделята) е свят. Това би трябвало да ни стресне! Аз лично започвам да се питам: “Павле, ако си ни изявил цялата Божия воля и ако съботата е променена, защо не си ни казал?” В Библията няма дори и намек за това!
Днес често хората казват: “Ние пазим Господния ден.”, смятайки, че неделята е Господният ден. Знаете ли, че в Библията има само един текст, в който е употребен изразът “Господният ден”? Нека го прочетем: Откр. 1:10 – “В Господния ден бях в изстъпление чрез Духа и чух зад себе си силен глас като от тръба...” Според този текст кой е Гсподният ден? Не е казано! Нека открием в Библията кой ден е това. Мат. 12:8 – “Защото Човешкият Син е Господар на съботата. Господар на съботата. А заповедта казва, че седмият ден е събота на Господа! Съботата е Господният ден, а не неделята!
Други някои казват: “О, няма значение кой ден пазиш. Аз пазя всеки ден.” Ето тук, трябва да бъдем внимателни. Същата заповед казва, че през шестте дни трябва да се работи, а не да бъдат пазени като святи. Бог не каза да пазим някоя събота, а каза: “Пазете съботата.” Членуването означава, че става въпрос за определена личност, място или нещо. Библията казва, че седмият ден е събота на Господа твоя Бог. Освен това казва, че има пътища, които се струват правилни на човека, но краят им води към смърт. (Пр. 14:12) Трябва да следваме Божието Слово, а не човешки мъдрувания. Не можем да пазим всички дни като святи. Можем да живеем свят живот и да хвалим Бога всеки ден, но има само един ден, който Бог е благословил и осветил – седмият ден, съботата!

  Понякога хорат казват още: “Ами, дните през историята са били размествани и не можем да знаем кой ден от седмицата точно е събота. Календарът е бил променян.” Да, но ако това е така, тогава и неделята е погрешен ден! Само че, време не е било губено. Да, от Христос насам календарът е бил променян веднъж - през 1582г. от папа Григорий. Оттогава датира и днешният календар, който ние наричаме “грегориански”. От 46 г.сл.Хр. до 1582г. е бил използван Юлианският календар. Той има дължина от 365 дни и 6 часа. Бил е по-дълъг отколкото трябва с 11 минути. През годините тези 11 минути са се натрупвали и до 1582г. календарът е имал приблизително 10 дни разминаване със Слънчевата система. И така, на 4 октомври 1582г. било четвъртък, а следващият – петък трябвало да бъде 5-ти, а той станал 15-ти. Дните на седмицата изобщо не били засегнати, а само датите. Днес ние правим подобно нещо веднъж на всеки 4 години – през високосната. И, говорейки за календара, не можем да не споменем факта, че седмият ден от седмицата на 108 езика се нарича “шабат”, но се произнася според звуковата азбука на съответния език. Няма никакво съмнение, че съботата днес си е абсолютно същият “седми ден – събота”, който пазеше и Христос, когато беше на земята.

Често хората днес казват: “Ние пазим неделния ден като възпоменание на Христовото възкресение.” Въпреки че, това е една прекрасна идея, нека се запитаме: Библейска ли е? Вижте, Бог е оставил две неща, които да напомнят за Неговата смърт, погребение и възкресение. Първо, даде Господната вечеря и каза: “Правете това за Мое възпоменание.” (Лука 22:19) И вторият паметник е кръщението. Но нова събота няма. Вижте Римл. 6:3-6.

  И така, от Едем до Едем винаги ще има събота. От Сътворението през целия Стар Завет тя е била спазвана. След това Исус, според четирите Евангелия, я е спазвал. После първите християни в Новия Завет са я спазвали и когато отидем на небето – новото небе и новата земя, които Бог ще направи за нас – и там ще я спазваме. Исая 66:22,23 – “Защото, както новото небе и новата земя, които Аз ще направя, ще пребъдват пред Мене – казва Господ. – Така ще пребъдват родът ви и името ви. И от новолуние до новолуние и от събота до събота, ще дохожда всяка твар да се покланя пред Мене – казва Господ.”

Така че аз в събота не работя, дори и под мотото на такава благородна и общополезна кауза. Моят дял от  боклуци ще  почистя в неделя. Ще има и за мен - убедена съм! Защото вятърът ще разпилее съботния труд на мнозина,  но  най-вече защото Бог не благоволи в подобна дейност, както и във всякакъв вид бизнес и обикновен делничен труд, който да се извършва в този  Свят Негов Ден...






Гласувай:
14



1. allvin - аllvin
08.04.2011 22:25
Браво! Съгласен!
цитирай
2. raders - Дали ще чистиш или не, си е твоя ра...
08.04.2011 22:30
Дали ще чистиш или не, си е твоя работа. Глупостите не са от вчера, дори библейските...
цитирай
3. estirbg - Прав си, raders
08.04.2011 22:41
Заради глупостта на подобни като теб доста хора ще отидат в огнената геена. Щото материал за почистване и за горене и за там ще трябва...:)))
цитирай
4. raders - Ако в рая всички са на това ниво, п...
08.04.2011 22:48
Ако в рая всички са на това ниво, предпочитам огнената геена. Но да занимавам хората със собствената си наивност е твърде смешно
цитирай
5. estirbg - raders, нищо друго не ми остава, освен да се моля за теб!
08.04.2011 22:58

И както е писано: "Бог им даде дух на безчувствие, очи - да не виждат и уши - да не чуват". Римляни 11:8
Е, дано очите, ушите и сърцето ти се отворат за Истината. Лека нощ и Бог да те спаси от собственото ти неверие!
цитирай
6. kleotemida - Ако в рая всички са на това ниво, п...
09.04.2011 20:50
raders написа:
Ако в рая всички са на това ниво, предпочитам огнената геена. Но да занимавам хората със собствената си наивност е твърде смешно

Ради, има една стара народна мъдрост, която казва: "Внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне!"

И наистина не е зле да не занимаваш хората със собствената си наивност... особено в чужд блог... :)))
Но, както казва, Естир, "дано очите, ушите и сърцето ти се отворят за Истината"!...
цитирай
7. анонимен - съботата
12.12.2011 12:02
Позволлено е в събота да се прави добро - Исус Христос.
Съботата е направена за човека а не обратното.

Ако брат ми е в нужда и е събота аз няма да ида на църква за да му помогна и ще съм готов да си понеса отговорността ако Бог реши, че съм извършил грях. Да жертваш собствения си живот за другите е много по-възвишено отколкото да спазваш закона, за да не загубиш това което Той ти е дал, както слугата който заровил парите, които господаря му дал да ги пази.

Бог ти говори в притчи, за да Го разбираш, но тълкуванията на притчите Му от хората водят до идолопоклонство и култове, които нямат нищо общо с Неговото учение.

Понякога, за да спазиш закона е необходимо да го нарушиш в името на живота, като жертваш онова което цениш повече от всичко, т.е. себе си, защото не само любовта към Бог ни кара да пазим заповедите Му, а и желанието ни да се спасим.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estirbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1884221
Постинги: 110
Коментари: 2805
Гласове: 5349
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031