Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 14:02 - "СПАСЕНИЕ" ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ, НО ИСТИНСКОТО Е САМО В ИСУС! КАК ДА СЕ СПАСИМ...
Автор: estirbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7152 Коментари: 11 Гласове:
15

Последна промяна: 24.05.2011 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Стремежът към вечния живот и безсмъртието са заложени в нас и са съвсем естествени човешки копнежи, та нали ние сме създадени безсмъртни, обдарявани безспирно от Божията велика любов. В предишния си постинг проследихме как трагедията на човешката раса идва с неправилния избор на свободната воля на нашите прародители. Видяхме как грехът оскверни безгрешното им естество и се унаследи в поколенията им. Разбрахме какъв е спасителния план на Твореца и как единствено чрез изкупителната жертва на Исус (и никой друг!) може да намерим не само примирение с небето, но и да получим отново своето безсмъртие, овенчано с нетленни небесни награди и богатства. Така достигаме до целта на Христовото учение, което дава отговор на най-важния въпрос „Какво да направя, за да се спася?”...Краткият отговор е: Повярвай в Господ Исус [Христос] и ще се спасиш, ти и домът ти.” Деян. 16:31; Виж Йоан 3:36.
В тези стихове намираме отговора на вика на грешника. Всички, които вярват в Него, ще се спасят. В притчата за изгубената овца, която намира прибежище в защитената кошара, Исус казва (Йоан 10:9): “Аз Съм вратата; който влезе през Мене, ще се спаси и ще влезе, и ще излезе, и паша ще намери!”. Така и грешникът намира спасение, когато дойде при Исус.
Въоръжете се с търпение, защото това е най-важната тема за всички ни...

image

Най-големият проблем на света днес е, че всички сме грешни! Римл. 3:23 – “Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога.” Казано по друг начин, проблемът на света не е престъпността, войните, неморалността или злоупотребата с наркотици. Самият проблем е греха! Ако успеем да разрешим този единствен проблем, всички останали ще се разрешат от самосебе си...
В книгата „Откровение” Йоан описва своето видение за една различна картина на Божия народ – Откр. 7:9 “След това видях и ето, голямо множество, което никой не можеше да изброи – от всеки народ и от всичките племена, люде и езици – стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си.” Всички от Божия народ са облечени в бяло. Какво символизират белите дрехи и защо е важно да бъдат носени? – Откр. 3:5 “Който победи, ще се облече така в бели дрехи и Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели.” Те са облечени в бяло, защото са победили греха! Това е тема, която преминава през цялото Откровение. Забележете Откр. 21:7 “Който побеждава, ще наследи тия неща – Аз ще му бъда Бог и той ще Ми бъде син.” Особено важна е победата над звяра.Откр. 15:2 “И видях нещо като стъклено море, размесено с огън; и, че тия, които бяха победили звяра и образа му, и числото на името му, стояха при стъкленото море, държейки Божии арфи.” Малко по-надолу Йоан описва, че “в него никак няма да влезе нещо нечисто…” (Откр.21:27) И така, въпросът е: Как да се отървем от греха и нечистотата и да станем християни-победители, облечени в бяло, как да се спасим? Единственият отговор на този въпрос е новорождението. Докато това не се случи, необновеното сърце не може да бъде любезно, честно и чисто. Когато човек се новороди, той става ново създание и получава Божията сила и Святия Дух, Който му дава победа. Докато това не стане, нашето грешно естество не може да бъде променено. Какво значи да се новородим? Това е делото на очистването живота на грешника чрез Христовата кръв и изпълването му със сила чрез Св. Дух.

 Три прости стъпки са необходими за осъществяване на новорождението – 1. Покаяние   2. Изповед   3. Обръщане.

 Покаяние

  Римл. 2:4 – “Или презираш Неговата богата благост, търпеливост и дълготърпение без да знаеш, че Божията благост е назначена да те води към покаяние?” Какво е покаяние? Това е съжаление за греха, отвращение от греховния живот и желание да се отдалечим от него. Библията казва, че “Божията благост” ни води към това! Хората често чувстват, че са изгубили всяка надежда - искат да вършат правото, искат по-добър живот, но смятат, че Бог никога няма да ги приеме. Бог отговаря: “Ти не можеш дори да пожелаеш това без Мене!” Фил. 2:13 казва, че Бог работи в нас дори и само, за да пожелаем да вършим правото. – “Защото Бог е, Който според благоволението Си, действа във вас и да желаете това, и да го изработвате.” Така че, ако сме уморени от греха и вината и сега търсим как да служи на Бога в един по-добър живот, свободен от грях и вина, трябва да бъдем сигурни, че Божията сила вече работи в нас и ни води към покаяние. Чудесната новина относно тази първа стъпка е, че Бог я прави за нас! Йоан 6:44 – “Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец, Който ме е пратил. И Аз ще го възкреся в последния ден.” Отец ни привлича! Би трябвало да хвалим Бога за това! Това е поради безпределната Му любов към нас. Бог мрази греха, но обича грешниците.

  Това е първата стъпка. Някои религии спират дотук и не продължават към стъпки 2 и 3. Само че, религия, която предлага покаяние без да предлага победа е по-лоша от липсата на каквато и да е религия. Ето защо личност, която съгрешава умишлено и не желае истински да изостави греха, започва да закоравява ума си, пропъждайки Святия Дух. Христовата религия не само извинява и прощава, но и ни прави силни и ни дава победа. Няма нужда да бъдем роби на дявола! Има победа в Христос и в Неговата кръв! Затова продължаваме към стъпка втора.

 Изповед

  След като сме направили първата стъпка – покаянието, втората стъпка е изповедта. Това означава да паднем на колене пред Бога, да Му споделим греховете си, да Го помолим за прошка и за сила да ги победим. Да не забравяме, че Бог е наш приятел! Христос дойде и умря, защото обичаше хората. А не, за да ги осъди! Йоан 3:16,17 – “Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот. Понеже Бог не е пратил Сина на света, за да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.” Той иска да спаси колкото може повече хора! Затова ни кани да отидем при Него такива, каквито сме и насаме да Му изповядаме греховете си. Мат. 6:6 – “А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно. И Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде наяве.” Можем смело да направим това. Евр. 4:16 – “Затова, нека пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта, за да придобием милост и да намерим благодат, която да помага благовременно.” Нямаме нужда от свещеник или от идол, на който да се молим, можем да отидем при Исус сами!

  Някой може да попита: “Не е ли вярно, че Бог вижда и чува всичко, което правим? Ако е така, защо да се изповядваме?”

Ако сме наранили някого, когото обичаме, защо отиваме при него и му казваме: “Извинявай, прости ми.”? Просто защото се чувстваме виновни и искаме да се освободим от тази вина, да се почувстваме опростени. Същото е и с Бога. Изповедта не информира Бога; тя е Божият начин да ни освободи от товара на вината. Извинението го сваля от раменете ни! Ако сме лъжци, прелюбодейци или убийци, трябва да  Му кажем! Знайте, че Неговият единствен интерес е да ни спаси, да отнеме греха ни и да ни спаси! Бог е наш приятел и Той обича да прощава.

  Може да си зададете въпроса: “Как мога да знам, че Той ме чува и ми прощава?” Само чрез ВЯРА. А как получаваме вяра? Римл. 10:17 – “И тъй, вярването е от слушане, а слушането – от Христовото Слово.” От Божието Слово! Какво казва Словото? 1Йоан 1:9 – “Ако изповядаме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда.”  

Пс. 86:5 – “Защото Ти, Господи, Си благ и готов да прощаваш; и многомилостив към всички, които Те призовават.”

Пр. 28:13 – “Който крие престъпленията си, няма да успее, а който ги изповяда и оставя, ще намери милост.”   

 Исая 1:18 – “Дойдете сега, та да разискваме – казва Господ. – Ако са греховете ви като мораво, ще станат бели като сняг. Ако са румени като червено, ще станат като бяла вълна.”  

 Михей 7:18,19 – “Кой е Бог като Тебе, Който прощава беззаконие и не се взира в престъплението на останалите от наследството Си? Не държи гнева Си винаги, защото Му е угодно да показва милост. Изново Той ще се смили за нас, ще стъпче беззаконията ни и Ти ще хвърлиш всичките им грехове в морските дълбочини. Ще покажеш вярност към Якова и милост към Авраама, както си се клел на бащите ни от древните дни.” 

Можем да прочетем стотици текстове като тези. Когато Бог говори, това е Истината, не нашата човешката, а Неговата голяма и непреходна и окончателна Истина! Той не може да лъже. Трябва да имаме вяра в Неговото Слово, че ще направи това, което казва. Защото без вяра, не можете да угодим на Бога. (Евр. 11:6) Така че, трябва да имаме вяра.(Гледахте ли великолепната лекция на проф. Veith от миналия постинг - не я пропускайте!)

  В Яков 1:4-7 ни се казва да просим с вяра. – “А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък. Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде. Но да проси с вяра, без да се съмнява ни най-малко. Защото, който се съмнява, прилича на морски вълни, които се тласкат и блъскат от ветровете. Такъв човек да не мисли, че ще  получи нещо от Господа.” Ако не се молим с вяра, убедени, че Бог ще извърши онова, което е казал, Той няма да ни отговори. Има хората, които казват: “Е, вярвам. Предполагам, че от молитвата поне няма да има вреда.” Сякаш дават шанс на Бога да им прости, ако може. Ние не “даваме шанс на Бога”. Вярата е сигурна, защото Бог го е казал. Когато беше на земята, Исус извърши много изцеления и чудеса, но винаги казваше: “Да бъде според вярата ти!” В 1Йоан 1:9 Бог ни е обещал да прости. И ние знаем, че това е така, защото Бог го е казал; а когато вярваме, то става.

  Други казват: “Не мога да повярвам, докато не видя.” Всъщност всички ние сме вярващи същества, защото сме ограничени същества. Наистина живеем чрез вяра. Шофираме колите си чрез вяра, убедени, че в завода са сглобили правилно спирачките, кормилото и колелата. Ядем и пием чрез вяра, убедени, че фермерите и санитарните инспектори са си свършили работата както трябва. Обаче, въпреки, че и живеем чрез вяра, когато стане въпрос за Бога (Който никога никъде не е сбъркал), продължаваме да задаваме въпроси и да демонстрираме неверие. Така, че моля ви, ако вярваме, нека вярваме напълно и нека имаме мир, знаейки, че сме простени.

  Най-честата грешка, която много хора правят, е да очакват появата на определено “чувство” като доказателство, че са простени. Това е погрешно! Всичко е въпрос на вяра, не на чувство! Чувствата са свързани с емоциите. Никога не можеш да се почувстваш простен, но го знаеш, защото Бог го е казал! (виж Йоан 20:24-29)

  Какво прави Бог с миналите грехове на човека, който ги е изповядал? Библията използва две думи – Оправдание и Освещение.

  Какво означават те? Оправданието е делото по оправдаването на човека – отнемането на неговата вина и грях. Освещението е дума, която идва от латинската salus или sanсtus, което означава “свят” или “да направиш някого свят”. Оправданието има грижата за миналите ни грехове. Освещението ни прави святи и победители в бъдеще. Във връзка с това Библията използва два термина – 1) вменена правда  и  2) придадена правда. Бог оправдава чрез вменената правда на Христос. Освещението става чрез придадената правда на Христос. Вменявам означава “давам назаем”, а придавам означава “давам колкото е нужно”.
    Нека илюстрираме това – един човек греши в продължение на 20 години. Идва при Христос такъв, какъвто е. Моли Бога да му прости. Тогава Бог отнема от него трупаните в продължение на 20 години грехове и му ги прощава. Това е оправданието – безплатен подарък от Бога, обезвиняване, което той не заслужава! Христос покрива неговите грехове, вменявайки му Своята правда (Своя безгрешен живот) на мястото на неговия грешен живот. И когато Бог погледне на този човек, не го вижда в греховете му, но облечен в Христовата вменена правда, свободен от греха! Ето защо това е  удивителна благодат. Христос е спечелил правото да отнема нашия грях и вина. И когато това стане, ти си негово дете, опростено и невинно. Юда 24 – “А на Онзи, Който може да ви пази от препъване и да ви постави непорочни в радост пред Своята слава…”  

  И ето тук хората често се обезкуражават, защото откриват, че все още са си хора. Сутринта са имали възвишено духовно преживяване, а до вечерта са изгубили този дух и, може би, са извършили и нещо отвратително. И тогава дяволът (обвинителят) скача на врата им и казва: “Аха! Никакви опитности не си направил ти! Все си си същият ужасен грешник!” Те се обезкуражават и казват: “Предполагам, че опитността ми не е била истинска, в края на краищата.” Често се случват подобни ситуации. Въпросът е: “Как да останем християнин чрез Христовата придадена правда и освещението?” Нека се насърчим от примера на Павел, който описва своята собствена опитност. Римл. 7:18,19, 23-25 – “Защото зная, че в мене – сиреч в плътта ми – не живее доброто. Понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша. Защото не върша доброто, което желая, но злото, което не желая – него върша… но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. Окаян аз човек! Кой ще ме избави от тялото на тая смърт? Благодарение Богу! Има избавление чрез Исуса Христа – нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта – на греховния закон.” Ето го Павел – роден в грях, но вече приел Господа с ума си. Неговият ум иска да бъде любезен, честен и чист, но плътта иска да бъде долна, бечестна и развратна. Има конфликт! Кой може да помогне? Римл. 7:25 & 8:1 – “Благодарение Богу! Има избавление чрез Исуса Христа – нашия Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на Божия закон, а с плътта – на греховния закон. Сега, прочее, няма никакво осъждане на тия, които са в Христа Исуса (които ходят не по плът, но по дух).”

Виждате ли – ние не сме ангели, ние сме си ние и трябва да израстваме в благодатта. Това коства време, молитва, вярване, упование и изпитания. Израствайки, ставаме все по-силни и по-силни чрез придадената правда. Христос не само започва, но и довършва работата в нашия живот. Павел казва, че ние имаме проблем с “греховния закон в частите ни”, а Христос ни казва как да го победим. Мат. 26:41 – “Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото – немощно.” “Бдете и молете се” или, както казва Павел, “непрестанно се молете”. Лекарството за слабата плът е бдението и молитвата. Думата “бдете” означава “изучавайте” – идеята е всадете Божието Слово в сърцето си. Това е едничкото важно нещо, което има да прави християнинът. Всеки ден трябва да се прекарва време в общение с Божието Слово. Когато Божието Слово влезе в сърцето, грехът излиза!

 Пс. 119:11 – “В сърцето си упазих Твоето Слово, за да не Ти съгрешавам.”  

 Йоан 8:31 – “Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдете в Моето учение, наистина сте мои ученици.”

Йоан 15:3 – “Вие сте чисти чрез учението, което ви говорих.”  

 Кол. 3:16 – “Христовото Слово да се вселява във вас богато. С пълна мъдрост учете се и увещавайте се с псалми и химни, и духовни песни, като пеете на Бога с благодат в сърцата си.”

Всичко това трябва да съчетаваме с молитвата. Когато дойде изкушението или, може би, момент на гняв и сме изкушени да ругаем, можем да удържим победа. Ето една кратичка битова история:

  Една жена повярвала в обещанията на Исус. Повече от всичко тя желаела да спечели и своя невярващ съпруг за Христос. Една сутрин станала, помолила се и разлистила Писанието. След това, със сърце, изпълнено с радост, слязла на долния етаж, за да приготви любимата закуска на съпруга си.

  Когато малко след това съпругът й също слязъл долу, тя го поздравила любезно: “Добро утро, скъпи!” Неговият груб отговор бил: “И какво му е толкова доброто?”

  Осъзнавайки, че той е в лошо настроение, тя поставила пред него закуската му с тиха усмивка. Той й хвърлил един убийствен поглед и казал сърдито: “Мразя мазни яйца!”

  Жената се почувствала много зле, но се върнала при печката и внимателно му изпържила още две яйца, за които била сигурна, че този път не са мазни. Боязливо ги сервирала, но съпругът й отново избухнал: “Кой изобщо те е учил да готвиш? Не можеш ли да направиш поне едно нещо както трябва?! Тези яйца са мазни!”

  Съпругата почувствала как в нея се надига гневът, всяка фибра на тялото й започнала да пулсира. Почувствала непреодолимо желание да наругае този неблагодарен нещастник !

  Какво да направи? С каква молитва да се помоли? - С отчаян вик за помощ, защото е в беда! Да коленичи ли? - Няма време за молитвена поза, моли се права! Да се върне ли в спалнята? - Не, бедата й е в кухнята, моли се там!

  Ето го разковничето. Не можете да се молим и да грешим едновременно! Така че, когато тя се моли, на нейно разположение са всички небесни “складове” със сила. Откак поставила Бога на трона на сърцето си чрез изучаване на Словото, Бог й придал Своята правда и й подарил победа. Когато почувствала, че виковете са на устните й, Духът ги отнесъл и ги заменил с думи на любезност, любов и състрадание. В продължение на една година съпругът й виждал в нея такава проява на Христовия дух, че станал християнин. Това е победа! Как я постигнала тази жена? Не тя, а Христос в нея е победил...

  Чрез изучаване на Словото Святият дух обитава в нас и ни подбужда какво да правим, когато дойде изкушението. Когато се молим, цялата сила на небето е наша. Христос ни придава силата да говорим любезно, вместо да ругаем и ние печелим победа. Как? Христовата придадена правда ни я дава. Това е освещение!

  Когато вземем решение да следвате Господа, не бива да се притеснявме за бъдещето. В Мат. 6:34 се казва: “Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Доста е на деня злото, което му се намери.” Когато се събудим сутрин, трябва да  се помолим: “Господи, пази ме днес.” Ако Той може да ни дава победа един ден, ще може да ни я дава и два дни; а ако може два дни, ще ни я дава и цяла седмица; месец, година, години – винаги уверени и пазени.

Ако направим грешка и пропаднем, не бива да се обезсърчаваме! Кажете: “Господи, имай милост, прости ми и ме опитай отново.” Бог ще отмие този грях и ще ни изпълни със сила да продължим напред. 1Йоан 2:1 – “Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите. Но ако съгреши някой, имаме Ходатай при Отца – Исуса Христа Праведния.” Трябва да пристъпим. Да дойдем с дръзновение, за да намерим милост. Каква милост? Вменената правда, за да покрие греха ни и придадената правда, за да ни дава победата в бъдеще.

 Обръщане

  Ние вече сме новородени, победа след победа ни изгражда ежедневно като ново създание. 2Кор. 5:17 – “Затуй, ако е някой в Христа, той е ново създание. Старото премина. Ето, всичко стана ново.” Скоро ще започнем да мразим, това, което някога сме обичали и да обичаме това, което някога сме мразили. Сладка е победата над греха, наистина!

  За съжаление най-големият наш проблем е, че не искаме да изоставим греха. Докато някои бягат от него, други едвам пълзят, надявайки се той да ги настигне! Често си имаме скъпоценни грехове, които обичаме и ходим по оградата, стиснали с едната си ръка ръката на Христос, а с другата – греха. Трябва да разберем простичката истина, че никой не може да служи на двама господари...
Няма значение колко лоши сме били. В Библията срещаме имената на убийци, проститутки и всякакви грешници, които са били простени и ще отидат в небето. За Божията спасителна мощ няма предели. Всичко, което трябва да направим е да решим дали искаме да отидем на небето и да бъдем спасени или не. Времето за вземане на това решение е сега, не бива да го отлагаме. Щом преживеем радостта от покаянието, мира от изповедта и прощението на греха, както и силата от победата над греха, животът ни ще стане по-богат и по-изобилен. Когато Христос дойде, ние ще бъдем между онези, които ще влязат в небето победно и триумфално, в Божията слава. Откр. 3:5 – “Който победи ще се облече така в бели дрехи. И Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели.”

 Нужно е да имаме УВЕРЕНОСТ В СПАСЕНИЕТО

   Исус ни е дал много скъпоценни обещания в Своето Слово. Библията казва, че приемането на тези обещания чрез вяра ни прави участници в Божето царство сега. (2Петр. 1:4) Невъзможно е да вярваш в тези великолепни обещания и да нямаш увереност сега. Затова Исус ни ги е дал. По-долу следва списък от двайсет блажени обещания. Те, разбира се, са много повече.
1.      Той ще ви пази от препъване.  Юда 24

2.      Съдът ще се извъши в полза на светиите.   Дан. 7:22

3.      Той ще ви води в пътеките на правдата.   Пс. 23:3

4.      Той ви дава победа сега.    1Кор. 15:57

5.      Той, който е започнал доброто дело във вас, Той и ще го довърши.    Фил. 1:6

6.      Исус е вашият ходатай.      1Йоан 2:1

7.      Отец също ви обича.    Йоан 16:27

 8.      Той обещава ежедневно прощение и очистване от греха.  1 Йоан 1:9

9.      Той забравя вашите грехове и беззакония.   Евр. 8:12 

10.   Исус ви дава увереност и ви призовава да сте дръзки.  Евр. 10:19-22

11.   Той обещава да ви представи пред Своите ангели.    Откр. 3:5

12.   Победата е обещана чрез Неговата кръв.   Откр. 12:11

13.   Той ви предлага сватбената дреха (Своята правда) безплатно.        Мат. 22:11

14.   Никой не може да ви отнеме от ръката Му.   Йоан 10:29

15.   Ако вярвате в Него, няма да бъдете осъдени.    Йоан 5:24

16.   Той винаги ви води към победа.   2кор. 2:14

17.   Исус извършва във вас невъзможни неща.    Римл. 8:3,4

18.   С Него всичко за вас е възможно.    Марко 10:27

19.   Той обещава да отнеме грижите ви.    1Петр. 5:7

20. Ако желаете да го следвате, Той ви приема такива, каквито сте.     2Кор. 8:12

И един също важен въпрос, който не трябва да отминавам е: Колко трябва да чака разкаялият се грешник, докато се осигури в спасението си?

 ІІ Коринт. 6:2: “Защото Той казва: “В благоприятно време те послушах и в спасителен ден ти помогнах! Ето сега е благоприятно време! Ето сега е спасителен ден!”

Същият момент, в който грешникът се реши: “Сега ще предам сърцето си на моя Спасител и ще Го следвам във всичките  пътища”, той веднага получава спасение. Макар че до края на своя живот той трябва да се стреми ден след ден към освещение, спасението е моментално, незабавно, и то от момента, в който той предава сърцето си на Спасителя. На дявола не се нрави това учение за незабавното спасение чрез Христовата сила. Неговото намерение е да накара грешникът да вярва, че живее поне през пробното време без Божията благодат. Благодарим на Бога, че можем веднага да получим спасение! Спасителната жертва за грешника от Христос също вече е принесена, това никога не трябва да забравяме. Спасението е направено и чака да бъде прието от нас. Моля ви, не отминавайте тази най-важна покана, сега е момента, сега се покайте. Защото няма нищо по-лошо от закъсняло покаяние.
В един от следващите постинги ще разберете защо...



Тагове:   спасение,   христос,   исус,


Гласувай:
15



1. estirbg - Малко повече за освещението -
05.02.2011 14:05
Освещението е процес на цял живот. Всеки ден трябва да напредваме, да побеждаваме слабости, да се очистваме до последното си издихание. Животът ни трябва да бъде насочен напред и нагоре. Но за да водим живот, съобразен с Божията воля, необходим ни е морален критерий. Отговорът, който Исус даде на въпроса на младия мъж, е изключително важен и за нас - Мат.19:16-19:
“И ето един момък дойде при Него и рече: Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот?
А Той му каза: Защо питаш Мене за доброто? Един Бог има, Който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота, пази заповедите.
Казва Му: Кои? Исус рече: Не убивай, Не прелюбодействай, Не кради, не лъжесвидетелствай, почитай баща си и майка си и обичай ближния си както себе си.”
Исус му посочи необходимостта от съобразяване с висшите духовни принципи на правдата - Божия Закон. Така че пак стигаме до Десетте Божии заповеди...
цитирай
2. kleotemida - Вярата е общение с Бога и идва от х...
05.02.2011 15:18
Вярата е общение с Бога и идва от ходенен с Него и приятелство с Него.
Колкото повече общуваш с Него, толкова повече Го опознаваш,
а колкото повече Го опознаваш, толкова повече Го оценяваш;
колкото повече Го оценяваш, толкова повече Му се доверяваш
и колкото повече Му се доверяваш, толкова повече знаеш,
че Той винаги държи на Обещанията Си
и върши това, което е обещал да извърши.
цитирай
3. estirbg - Вярно е това, мила Клео,
05.02.2011 19:51
жалкото е, че истината за това спасяващо общение не достига до хората, тъй като модераторите нито веднъж до сега не са пуснали постинга на "Последно прегледани"...Всякаш не Спасител, а поробител проповядвам...:((
Това беше от 14.00 до 20.30, а сега вече има плахо раздвижване... дано има по-голям прозорец към Спасението ...
цитирай
4. estirbg - Всъщност -
05.02.2011 23:19
“Ако изповядаме греховете си,

Той е верен и праведен да ни прости греховете и

да ни очисти от всяка неправда!” 1 Йоан 1:9

Покаянието или начинът, по който грешникът става християнин, не е нещо неясно, както Сатана често обича да го представя. Исус казва: “Истина ви казвам: Ако не се обърнете и не станете като дечицата, никак няма да влезете в небесното царство!” – Матей 18:3
Не се изисква гръмогласна философия, нито неизследима теология, за да се направи от един грешник християнин. Всичко това е проста вяра в Исус – същата вяра, която децата имат в своите родители. Без това пълно доверие – тази готовност да следват Бога, където Той ги води – човек не може да се надява, че ще влезе в небето. Благодарим на Бога, че тази скромна вяра обхваща всичко.
цитирай
5. estirbg - Какво става, когато човек отлага с решението си?
05.02.2011 23:30
"..пътищата на човека са пред очите на Господа, И Той внимателно измерва всичките му пътеки.
22 Нечестивият ще бъде хванат от собствените си беззакония, И с въжетата на своя грях ще бъде държан.
23 Той ще умре от своето отказване от поука; И от голямото си безумие ще се заблуди. " Притчи 5:21-23
Мнозина правят тази фатална грешка, вярвайки, че биха се покаяли винаги, когато биха пожелали. Ако и да е вярно, че Исус иска да спаси всички, които идват при Него, съществува обаче опасността, че оня, който остава дълго в греха, в края е “вързан с въжетата на греха”.




цитирай
6. morningstar1 - А какво да кажем...
06.02.2011 00:06
за тези, които не се чувстват грешни въобще? Има хора за които грехът не съществува, а те се имат за "божествени". Можеш ли да убедиш такъв в необходимостта от покаяние? Казваш, че: "Това е съжаление за греха, отвращение от греховния живот и желание да се отдалечим от него. " Съгласна съм!!
Но как ще подходиш към хора, които са просто "оперирани" от съжалението за греха, да не говорим, че въобще не смятат, че водят греховен живот?
Споменаването на думата грях пред такива хора, води до буйни протести и обидени физиономии, както и обвинение, че им се вменява грях...
Мисля, че в такива случай, всички наши опити за доказване на обратното са обречени на провал. Остава само едно, но то е най-важното - да се молим за тези хора, да може Святият Дух да подейства в сърцата им и да предизвика желаната промяна. :) Само Бог може да убеди човекът в грях...
цитирай
7. estirbg - Живеят в своето собствено заблуждение,
06.02.2011 00:36
по-лесно и по-удобно им е. Адаптират се към този свят със странната логика "Така оцелявам!" Разчитат единствено на своя ум, своята сила, своята прогноза, включително и своя грях като средство за преживяване.Не желаят нито да чуят, нито да разбера,че Исус е толкова близо до тях и Той е в състояние да им отнеме бремето, мъката, грижите, за да им даде Неговото благословение и душевен мир. Живот без стрес, без страх за утрешния ден, живот окрилен и възвишен от авторитетното и твърдото обещание за спасение и вечен живот. Не трябва да се съобразяваме с ничия оценка, освен с Неговата, която или ще ни одобри, или ще ни отхвърли в зависимост от това дали го следваме в земните си пътища. На тези, които копнеят да се върнат в Бащиния си небесен дом, Исус препоръчва:"Следвайте ме". Само тези, които отразяват Неговата същност, Неговия характер и Дух ще могат да влязат през вратите на Новия Ерусалим. Ето защо трябва много добре да изследваме характерите си, да изтръгнем всичко, което не е угодно Нему и да се реформираме спрямо Еталона на небесата и времената. Повярвайте, нямаме много време...
цитирай
8. pevetsa - 1 Петрово 4:12-18
06.02.2011 06:50
12 Възлюбени, не се чудете на огнената изпитня, която дохожда върху вас, за да ви опита, като че ви се случва нещо чудно;
13 но радвайте се за гдето с това вие имате общение в страданията на Христа, за да се зарадвате премного и когато се яви Неговата слава.
14 Блажени сте, ако ви опозоряват за Христовото име; защото Духът на славата и на Бога почива на вас [откъм тях се хули, а откъм вас се прославя].
15 Никой от вас да не страда като убиец, или крадец, или злодеец, или като такъв, който се бърка в чужди работи.
16 Но, ако страда някой като християнин, да се не срамува, а нека слави Бога с това име.
17 Защото дойде времето да се започне съдът от Божието домочадие; и ако почне първо от нас, каква ще бъде сетнината на тия, които не се покоряват на Божието благовестие?
18 И ако праведният едвам се спасява, то нечистият и грешният где ще се явят?
цитирай
9. estirbg - Мъртво време -
07.02.2011 20:59
хората от 19.00 до 22.00 обикновено са пред екраните и гледат сериали...
Няма кой да чете как да се спаси...:((
цитирай
10. анонимен - Вяра
10.02.2011 13:28
Вярата в Бог е най- правилния пътеводител в живота ни.
цитирай
11. amity - Вярата в Бог е най- правилния път...
19.03.2011 10:50
анонимен написа:
Вярата в Бог е най- правилния пътеводител в живота ни.

Не е съвсем точно. И демоните вярват и треперят...А те са по-сигурни, че има Бог , отколкото всеки от нас, защото са били в присъствието Му. Така че зависи не само дали се вярва, а как точно се вярва. "От плодовете им ще ги познаете".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estirbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1884311
Постинги: 110
Коментари: 2805
Гласове: 5349
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031