Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2018 21:58 - Днес се навършват 100 години от рождението на партизанина Стоян Лудев
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 6592 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 10.10.2018 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес се навършват 100 години от рождението на партизанина Стоян Лудев.

image

Стоян Павлов Лудев е една от най- ярките фигури и един от най-изтъкнатите организатори на антифашистката борба в Кюстендилския край. 
Роден на 10 октомври 1918 г. в с. Скриняно, Кюстендилско. Oщe от най-ранна възраст Стоян се из¬правя срещу голяма¬та социална неправда. От 1933 г. вече е организиран ремсист и взима активно участие в борбите на прогресивната младеж. От 1940 г. е в редовете на БРП /к/. В началото на 1941 г. ръководи Соболевата акция в родното си село за събиране на подписи под петицията за сключване на пакт за приятелство и взаимопомощ със Съветския съюз. Скоро е арестуван и инквизиран за разпръснати позиви в Соволяно,Скриняно и Николичевци. 
В началото на 1942 г. за известно време е мобилизиран в гр. Прокупле. Там създава ремсова група. Свързва се с местни функционери и съдейства за спасяване на нелегални.

През септември 1942 г. е привлечен за член на Околийския комитет на БРП /к/ в Кюстендил първоначално като районен отговорник за селата. Скоро се налага да поеме ремсовото ръководство в околията. Постоянно обикаля района, среща се с комунисти и ремсисти, разяснява политическото положение и задачите.

След убийството на секретаря на комитета Димитър Каляшки, Стоян Лудев остава неразкрит и полага неимоверни усилия за възстановяване на ремсовите и партийни организации, както и връзката с центъра. От юли 1943 г. той става секретар на новосъздадения Околийски комитет.

Стоян Лудев има най-голямата заслуга за създаване на Кюстендилски партизански отряд. Проявява се като опитен организатор, прилагайки умело конспиративни начини на работа. Разгръща големите си способности на първокласен революционер, работи неуморно, отдаден всецяло на борбата. Тези неоспоримо големи негови за¬слуги към Съпротивата, умелото ръководство на не¬легалната партийна работа и подготвителната дейност за създаване на партизанския отряд после ще признават всички по безапелационен начин.

Съществен е приносът на Стоян Лудев за изграждане и поддържането на каналите за превеждане на идващите от София, Перник и други селища антифашисти за свободната територия в Църна трава, където е планирано сформирането на две софийски партизански бригади.

За да не бъде арестуван през май 1944 г. отива в отряда като партизанин. Същевременно продължава дейността си като секретар на Окол. к-т на БРП/к/ и политическата си работа сред партийните организации и населението в Пиянечкия край.

На 3 август 1944 г. отивайки с другари на насрочена конференция в с. Злогош са обградени от полиция и войска в м. Черенец. В неравно сражение Стоян Лудев е тежко ранен. Преди да бъде жестоко доубит, с отрязан език заплюва своя палач.

Неговият жизненият път е кратък, но изпълнен с беззаветна преда¬ност към делото на 
революцията и последователност в борбата за смъкване на монархофашистката диктатура.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. danailvdimitrov - това защо трябва да е важно2
10.10.2018 23:14
Твой роднина ли е партизанина?
цитирай
2. varg1 - Твой роднина ли е партизанина? ...
11.10.2018 21:45
danailvdimitrov написа:
Твой роднина ли е партизанина?


Да,наш брат българин е.И да важно е,защото без хора,като него нямаше да има сега какво да крадат такива,като теб.
цитирай
3. danailvdimitrov - eйдее....
12.10.2018 19:30
откога комунистите не са крадци, сатанисти и лъжци?

Този "ваш брат" като всички комунисти-терористи е стрелял и убивал българи.

Докато те са воювали за националните интереси, той е воювал с тях за интернационалните интереси на Коминтерна.

Апропо, през 1940 г. СССР и БКП(к) провеждат агресивна пропаганда за включването на България на страната на Тристранния пакт и на фашистка Германия.

Тя е толкова дръзка и безпардонна, че цар Борис III се принуждава да арестува и интернира Трайчо костов, Антон Югов и още десетина "превъзбудени от Коминтерновската пропаганда" активисти защото той се опитва до последно да пази неутралитет.

Накрая СССР прави Соболевата акция в която под чл.12 е записано че "СССР няма нищо против България да се присъедини към Тристранния пакт, към който тя смята също да се присъедини".

Царят отхвърля и това предложение. Тогава Хитлер и Сталин за да привлечат България на своя страна принуждават Румъния да ни върне Добруджа.

Дори и тогава цар Борис не склонява, докато на нашата граница не застава половинмилионна немска армия.

Интересно по това време от 1940 до началото на 1941г. къде ли е било това наивно момче "ваш брат българин" и за какво е агитирал?

Тогавашните РМС-систи са днешните НПО-та играещи по свирката на международните банкери и комунисти-окултисти зомбирали цяло едно поколение с безсмислиците за "класовата" и "расовата" борба.

Не съм сигурен че Бог ще им прости заблудите само защото са били млади...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20086846
Постинги: 18629
Коментари: 10015
Гласове: 71230
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031